Što će se dogoditi s vašim tijelom ako prestanete jesti bijeli hljeb

Što će se dogoditi s vašim tijelom ako prestanete jesti bijeli hljeb

Integralni kruh od cjelovitih žitarica i sjemenki, kao i takva peciva su vrlo korisni za organizam. Zato nije nikakvo čudo da čovjek može dosta dugo preživjeti samo “na crnom kruhu i vodi”. Međutim, s bijelim kruhom od pšenice je sasvim druga priča!

 

Tisuće blogera redovno dijeli priče o tome što im se promijenilo u životu otkako su prestali jesti namirnice koje sadrže brašno. Rezultati su prosto zapanjujući: ten im se proljepšao, težina smanjila, postali su ispunjeni energijom. Ipak, je li sve to istina?

Odlučili smo to ispitati, a vi sami donesite zaključke.

Nema nikakve sumnje da su integralni kruh, kao i peciva od raži, zobi i mekinja – vrlo korisni za organizam. Zato nije nikakvo čudo da čovjek može dosta dugo preživjeti samo na crnom kruhu i vodi. Međutim, s bijelim je sasvim druga priča.

Brašno se u 20. stoljeću počelo proizvoditi industrijski i njegova kvaliteta je značajno opala. Zato vam preporučujemo da iz prehrane izostavite kruh koji se pravi od bijelog brašna. Objasnit ćemo i zašto.

Razlog broj 1: Beskoristan proizvod

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva naprosto nestanu. Potpuno prerađeno bijelo brašno zadrži samo oko 30% korisnih tvari, koje nakon dva tjedna prestanu biti aktivne.

A koji je rok trajanja brašna? 12 mjeseci. Svima toliko omiljen bijeli kruh koji se od njega pravi, sastoji se zapravo od beskorisnog bijelog praha, iako ga nazivaju brašnom najviše kvalitete.

Razlog broj 2: Odsustvo okusa

Priznajte, bijeli kruh nema okusa. A upravo ga zato mnogi obožavaju. Možete osjetiti okus drugih namirnica koje jedete zajedno s njim.

Međutim, bijeli kruh ga ni ne poboljšava, kao što čine proizvodi od integralnog brašna.

Razlog broj 3: Toksičnost

Uzgajanje pšenice je u  suvremenom svijetu dostiglo ogromne razmjere. Kako bi prinosi bili što veći i brži, ona se prska pesticidima. Da se riješe glodavaca i gljivica – proizvođači je tretiraju raznim kemijskim preparatima, ali glavno je ono što je čeka dalje.

Proizvođači koriste iste tvari za izbjeljivanje koje koristimo i za pranje da bi brašno bilo bijelo: benzoil peroksid, natrij i kalcij pirosulfat, kao i klor dioksid. Uvijek treba utvrditi od kakvog je brašna napravljen kruh: rafiniranog ili organskog. Rafinirano brašno prolazi cijeli gore opisani put.

Razlog broj 4: Osip na koži

Ono smo što jedemo. Ako u prehranu uvrstite razne vrste proizvoda od brašna, to će se sigurno odraziti na vašu kožu. Osip na koži je najčešće rezultat reakcije na gluten (pšenični kompozitni protein) koji se nalazi u kruhu.

Gluten se praktički ne izlučuje iz organizma i taloži se na zidove crijeva, oštećujući im resice, tako da one vremenom poremete funkciju apsorbiranja korisnih tvari. I zato, prije nego što opet odete kod kozmetičara, razmislite o svojoj prehrani.

 

 

 

 

Razlog broj 5: Problemi s probavom

Za ovo opet možemo “okriviti” gluten: on narušava integritet stanica u crijevima i time izaziva niz problema sa sistemom za probavu. Kruh od cijelog zrna sadrži element koji je jako važan za ljudski organizam – celulozu, a nje u proizvodima od “visokokvalitetnog brašna” praktički nema.

Samo 5-6 komada integralnog kruha na dan, osigurat će vam dnevnu potrebu za celulozom. Ako želite zadovoljiti tu potrebu voćem i povrćem, morat ćete pojesti 14 jabuka ili 21 mrkvu ili 25 rajčica ili 2,3 kg krastavaca.

Razlog broj 6: Prijevremeno starenje

Sad vam je već sasvim jasno da cijeli sastav bijelog kruha bukvalno vrišti da je to sasvim prazna hrana, proizvod sasvim lišen hranljivih tvari.

Kad živi od hrane u kojoj nema potrebnih vitamina, naš organizam ne može održati svježinu i mladost. Zbog toga ljubitelji tijesta obično izgledaju stariji nego što jesu.

Razlog broj 7: Ovisnost

Lako je steći ovisnost o bijelom kruhu kao o narkoticima. Bijelo brašno zapanjujuće brzo oslobađa šećer u krvotok, a posljedica toga je oslobađanje hormona inzulina.

Pojeli ste samo jedan komad peciva, ali razina šećera vam je naglo porasla, a onda isto tako brzo opala – i sada se osjećate tromo i opet imate želju da jedete brze ugljikohidrate, kako biste se osjetili čilo. Takvi nagli skokovi razine šećera u krvi mogu čak dovesti do dijabetesa.

Razlog broj 8: Prekomjerna težina i gojaznost

Mnogima je upravo ovaj razlog presudan da odustanu od peciva. Više od 70% ljudi koji sasvim izbace kruh iz prehrane, u prva dva tjedna nakon toga izgubi na težini. Sto grama bijelog brašna sadrži samo 0,6 g celuloze, a ostatak njegovog sadržaja se primjetno taloži na butinama, bokovima i trbuhu, u obliku masnih naslaga.

Kruh ima čak viši glikemijski indeks nego tabla čokolade, a škrob koji se nalazi u pekarskim proizvodima, brzo se razlaže u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza. Sve to znači da ćete uskoro ponovo osjetiti glad.

Budite pažljivi i uvijek pažljivo proučite sastav proizvoda koji kupujete.

***

Jeste li spremni odreći se bijelog kruha?

 

 

 

 

 

 

uspesnazena.com

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »