Solothurn u Švicarskoj ima zanimljivu tajnu: Grad opsjednut brojem 11

Solothurn u Švicarskoj ima zanimljivu tajnu: Grad opsjednut brojem 11

 

 

 

Solothurn je glavni grad istoimenog švicarskog kantona na sjeverozapadu zemlje koji se smjestio pna obalama rijeke Aare te podno malog planinskog landa Jure. Poput brojnih evropskih gradova i Solothurn ima svoj neodoljivi šarm, ali i jednu neobičnu misteriju. Naime, ovaj grad je opsjednut brojem jedanaest!

 

 

 

Širom grada se mogu pronaći tragovi koji kazuju da je, iz nekog razloga, broj jedanaest ima neku važnu ulogu.

 

 

11 slavina za 11 fontana…

Krenimo od neobičnog sata koji je smješten na zidu investicione banke. Na satu se nalazi jedanaest samo jedanaest brojeva, sastoji se od jedanaest zupčanika i ukrašen je sa jedanaest zvona. Grad Solothurn kojeg su osnovali Rimljani prije 2000 godina ima – 11 kapela, 11 crkava, 11 kula, 11 muzeja i 11 fontana.

 

Smještena u ulici Judengasse nalazi se zgrada koja je svojevremeno služila kao dom dom jednom od jedanaest srednjevijekovnih društava iz ovog područja. Centrom grada dominira katedrala St. Ursus koja se gradila, pogađete, jedanaest godina. U blizini se nalaze dvije od jedanaest gradskih fonatana, a svaka ima po jedanaest slavina. Sama građevina obuhvata 11 vrata, a do nje vode tri stepeništa sastavljena od 11 stepenica. Katedrala ima 11 zvona i 11 oltara koji su napravljeni od 11 vrsta mramora. Podijeljena je na tri dijela, a svaki dio je visok 11 metara.

Onaj ko zakopa malo dublje u istoriju grada, saznat će da su plemićka društva 1252. godine izabrali 11 članova gradskog vijeća. A zatim je Solothurn postao 11. kanton Švicarske Konfederacije koja je u 16. vijeku podijeljena na 11 protektorata.

 

 

 

U čast vilenjaka?

Postoje razne teorije koje objašnjavaju fascinaciju brojem jedanaest. Jedna od legendi kaže da su čarobni vilenjaci sišli u grad s planine Weissenstein kako bi razveselili marljive mještane . Engleska riječ za vilenjake  – elf – istovremeno je i njemačka riječ za broj 11, pa su građani u čast ovih bića počeli stvarati grad nadahnut tim brojem.

Postoji i vjerovanje da je broj jedanaest sveti broj jer navodno u Bibliji nosi posebno značenje. U astrologiji, broj jedanaest je najintuitivniji broj od svih brojeva, i često se poistovjećuje s vidovnjacima i vjerom. Dok za neke simbolizuje vječnu potragu za savršenstvom, za mnoge je jedanaest šifra nade.

 

 

 

 

 

Na lokalnom tržištu se mogu naći i brojni zanimljivi proizvodi koji obuhvataju ovaj broj kao što je 11-l Schokolade ili Öufi-Bier (pivo 11).

 

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »