SLATKI SPECIJALITET KOJI OSVAJA: OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA TUFAHIJE

SLATKI SPECIJALITET KOJI OSVAJA: OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA TUFAHIJE

Tufahija je jednostavna poslastica, spravljena od jednostavnih sastojaka…

Decenijama nam je serviraju i nane i majke, a svježina jabuke i jačina oraha te kremasti šlag savršena su kombinacija kolača koji je osvojio Balkan prije nekoliko vijekova i do danas se tu zadržao.

Kao slatki specijalitet sigurno je poznata većini ljudi sa naših prostora, a prema istorijskim podacima, najvjerovatnije je osmišljena i pripremljena u Persiji. Sama riječ i naziv ovog specijaliteta potiče od turske riječi tuffahiye i arapskog tuffàh, što u prevodu znači jabuka.

Tufahije su kao recept u naše krajeve vjerovatno donijeli turski osvajači tokom perioda njihove vladavine, a narodi naše regije su recept prihvatili te se tufahije i danas rado pripremaju i sa uživanjem konzumiraju. Najpopularnije su na prostoru Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, a još ih nazivaju i “kraljicom laganih poslastica”.

Priprema kvalitetnih tufahija je zahtjevan posao, a za izradu slatkog specijaliteta ne odgovaraju sve sorte jabuka – za izradu je najbolja jabuka sorte greni smit, porijeklom iz Australije, a koja se može kupiti na našim tržnicama i u prodavnicama.

Ovaj specijalitet je u suštini slatko jelo od jabuka, čija se sredina prvo izvadi, zatim se tako očišćena jabuka skuha te puni mljevenim orasima ili bademima. Na vrh tako pripremljene i punjene jabuke stavi se i umućena slatka pavlaka, koja, osim vizuelnog izgleda, upotpunjuje jedinstveni ukus ove poslastice. Na vrh se još stavlja i višnja, koja tako pripremljenoj tufahiji daje jedinstven izgled.

Recept

Sastojci:

1 kg jabuka

500 gr šećera

2 vanilin-šećera

nekoliko kapi limuna (po želji)

2 čaše vode

150 gr mljevenih oraha ili badema

slatka pavlaka

višnje za ukras (po želji)

Priprema:

Jabuke ogulite i izdubite im sredinu. Zatim ih stavite u lonac i dodajte šećer, vanilin-šećer, nekoliko kapi limuna, prelijte vodom i ostavite da se na laganoj vatri kuvaju 20 minuta, dok se na vrhu ne pojavi pjena. Na polovini vremena određenog za kuvanje jabuke okrenite da bi bile podjednako termički obrađene sa svake strane. Kada su jabuke kuvane, pripremite fil kojim ćete ih puniti – mljevene orahe zalijte dobijenim šerbetom u kojem ste kuvali jabuke. Kada se jabuke ohlade, sredinu napunite pripremljenom smjesom. Pred serviranje umutite slatku pavlaku te je poslastičarskim špricom stavite na vrh svake tufahije. Na slatku pavlaku možete, radi dekoracije, staviti i višnju – svježu, iz zamrživača ili iz kompota.

 2,504 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »