SKUHAJTE SAVRŠENU DOMAĆU KAFU, BILO DA JE TURSKA ILI BOSANSKA

SKUHAJTE SAVRŠENU DOMAĆU KAFU, BILO DA JE TURSKA ILI BOSANSKA

Podijeli

 

 

 

Iako nam je doba modernizacije donijelo mnoštvo vrećica instant kafe i aparata za kafu, na našim prostorima i dalje vrijedi onaj starinski način pripreme kafe u džezvi, bilo da je zovete bosanskom ili turskom.

 

 

 

 

 

 

Većina ljudi upravo ne može zamisliti jutro bez ove kafe, posebno ako je dobro spremljena. Možda zvuči jednostavno staviti vodu da provri i zakuhati kafu, ali istinski ljubitelji kafe znaju kako se može desiti da ona bude i “tanka” i gorka. Starije generacije često kažu da se domaća kafa mora spremiti s ljubavlju.

Stoga ovog jutro uz pjesmu pripremite vašu savršenu domaću kafu. Brojni su načini kako da to uradite, a mi vam donosimo jedan na koji se nekada spremala kafa.

U šerpicu stavite vodu da provri. U međuvremenu u džezvu standardne veličine sipajte tri kašike kafe i četiri-pet kašika šećera. Kada voda provri, džezvu privucite na zagrijanu platu, suhu kafu i šećer malo promiješajte, a potom zalijte vrelom vodom. Miješajte nekoliko sekundi kafu do dna džezve, a potom samo pri vrhu dok ne zapjeni. Nemojte dozvoliti da vam kafa ključa, već je pomjerite s plate čim se pjena digne do ruba, a mljevena kafa potone.

 

 

 

Kako biste u potpunosti ispoštovali tradiciju, ostavite kafu da odstoji na nekoliko minuta, a nakon toga je nalijte u šoljice.

Ukoliko posjetite Tursku, uvjerit ćete se da je postupak pravljena turske kafe drugačiji. U ovom slučaju kafa se vraća tri puta da zavri i zapjeni prije nego je možete naliti u šoljice i poslužiti.

Postoji još jedan poznati bosanski način pripremanja kafe. Nalijte vodu u džezvu i kada provri, malo vode odlijte u šoljicu te ubacite u džezvu dvije do tri kašike kafe. Miješajući sve vratite na šporet, a potom zalijte ostatkom vode.

 5,605 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »