SKUHAJTE SAVRŠENU DOMAĆU KAFU, BILO DA JE TURSKA ILI BOSANSKA

SKUHAJTE SAVRŠENU DOMAĆU KAFU, BILO DA JE TURSKA ILI BOSANSKA

 

 

 

Iako nam je doba modernizacije donijelo mnoštvo vrećica instant kafe i aparata za kafu, na našim prostorima i dalje vrijedi onaj starinski način pripreme kafe u džezvi, bilo da je zovete bosanskom ili turskom.

 

 

 

 

 

 

Većina ljudi upravo ne može zamisliti jutro bez ove kafe, posebno ako je dobro spremljena. Možda zvuči jednostavno staviti vodu da provri i zakuhati kafu, ali istinski ljubitelji kafe znaju kako se može desiti da ona bude i “tanka” i gorka. Starije generacije često kažu da se domaća kafa mora spremiti s ljubavlju.

Stoga ovog jutro uz pjesmu pripremite vašu savršenu domaću kafu. Brojni su načini kako da to uradite, a mi vam donosimo jedan na koji se nekada spremala kafa.

U šerpicu stavite vodu da provri. U međuvremenu u džezvu standardne veličine sipajte tri kašike kafe i četiri-pet kašika šećera. Kada voda provri, džezvu privucite na zagrijanu platu, suhu kafu i šećer malo promiješajte, a potom zalijte vrelom vodom. Miješajte nekoliko sekundi kafu do dna džezve, a potom samo pri vrhu dok ne zapjeni. Nemojte dozvoliti da vam kafa ključa, već je pomjerite s plate čim se pjena digne do ruba, a mljevena kafa potone.

 

 

 

Kako biste u potpunosti ispoštovali tradiciju, ostavite kafu da odstoji na nekoliko minuta, a nakon toga je nalijte u šoljice.

Ukoliko posjetite Tursku, uvjerit ćete se da je postupak pravljena turske kafe drugačiji. U ovom slučaju kafa se vraća tri puta da zavri i zapjeni prije nego je možete naliti u šoljice i poslužiti.

Postoji još jedan poznati bosanski način pripremanja kafe. Nalijte vodu u džezvu i kada provri, malo vode odlijte u šoljicu te ubacite u džezvu dvije do tri kašike kafe. Miješajući sve vratite na šporet, a potom zalijte ostatkom vode.

 5,983 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »