SIRUTKA – IDEALNA ZA MRŠAVLJENJE I OTKLANJANJE UMORA I STRESA

SIRUTKA – IDEALNA ZA MRŠAVLJENJE I OTKLANJANJE UMORA I STRESA

 

 

 

Malo kalorija, puno vitamina i bjelančevina – to je sirutka, tečnost koja ostaje kao nusprodukt širenja mlijeka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je surutka pravi eliksir zdravlja i ima mnoga ljekovita svojstva.

 

 

100 grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Surutka bi trebalo da bude dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.

Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao zamjena za mlijeko u prehrani dojenčadi ukoliko za tim postoji potreba (dojenim bebama nisu potrebni nikakvi dodaci do šestog mjeseca). Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan posto bjelančevina i preko 93 posto vode. Glavni su joj sastojci kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

 

 

 

 

Odlična za jetru

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Sirutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.

Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlijezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

 

 

 

 

Krvna slika, stres, umor…

Istraživanja pokazuju da surutka doprinosi i boljoj krvnoj slici jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak. Debljina, visok pritisak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »