SEZONSKA GRIPA: OVAKO ĆETE REAGIRATI AKO JE TEMPERATURA IZRAZITO VISOKA

SEZONSKA GRIPA: OVAKO ĆETE REAGIRATI AKO JE TEMPERATURA IZRAZITO VISOKA

Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija je na području Zeničko-dobojskog kantona tačnije u Tešnju i Visokom. Tamo je registrirano 750 oboljelih, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

 

 

 

 

 

Gripa je sezonska bolest čiji dolazak svake godine iščekuju s hladnijim danima i većim boravkom u zatvorenim prostorima.

– Epidemije sezonske gripe koje se javljaju skoro svake godine najčešće su uzrokovane virusom tipa A. Stalne manje promjene u antigenima virusa uzrokuju stalnu cirkulaciju virusa u prirodi, a kod većih promjena dolazi do novih podtipova. Osnovni put prijenosa gripe je kapljični (zrakom). Virus se izlučuje kašljanjem, kihanjem i govorom. Zatvoreni prostori naročito su pogodni za njegovo širenje. Osim kapljičnim moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.) kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Rijetko bolesnik može biti zarazan i duže vrijeme, do dvije sedmice – kazala je za Klix dr. Fatima Bašić, načelnica Službe epidemiologije u INZ.

 

 

 

Bolest započinje vrlo naglo uz povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima te osjećaj potpune klonulosti i nemoći.

U rijetkim slučajevima javlja se i mučnina, povraćanje, gubitak apetita i probavne tegobe.

Temperatura je izrazito visoka, veća od 40 stepeni po Celzijusu i praćena groznicom ili drhtavicom.

 

 

 

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tečnosti (topli napici), uzimanju sredstava protiv temperature i kašlja. Mjere i postupke za snižavanje temperature zovemo antipirezom, a uključuju trljanje alkoholom, odnosno primjenu hladnih obloga i tuširanje bolesnika te primjenu lijekova (antipiretika).

Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest“.

 

 

 

Odlazak ljekaru preporučen je samo ako temperatura traje duže od četiri dana, postoji poremećaj disanja ili ako se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv te pojavi povišena temperatura nakon poboljšanja stanja, a kod starijih osoba ako dođe do komplikacije bolesti.

Vakcinacija je jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

 

 

 

 

hayat

 4,034 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »