ŠEST JEDNOSTAVNIH METODA KOJIMA ĆETE UŠTEDJETI NOVAC BEZ VELIKIH ODRICANJA

ŠEST JEDNOSTAVNIH METODA KOJIMA ĆETE UŠTEDJETI NOVAC BEZ VELIKIH ODRICANJA

 

 

Svi bismo željeli uštedjeti što više novca uz što manje odricanja, ali to nije nimalo lako. Ipak, postoji nekoliko metoda koje će vam pomoći da se na vašem računu popravi situacija a da se ne odreknete baš svakog sitnog zadovoljstva. 

 

1. Metoda 20/80

Svoja primanja podijelite u dva dijela, 20 posto koje ćete odmah odvojiti za štednju i 80 posto koje možete potrošiti kako god želite. Ako vam je 20 posto previše, jednostavno počnite s 10 ili barem pet posto prihoda koje ćete odvojiti jer će vam to pomoći da razvijete naviku štednje i sačuvate bar dio novca, piše Brightside.

 

 

2. Metoda 60/10/10/10/10

Ovo zahtijeva malo više organizacije, ali i dalje je jednostavno. 60 posto sredstava možete koristiti za osnovne troškove (hrana, režije, prijevoz), a preostalih 40 podijelite ovako: 10% za štednju, 10% za dugotrajnu kupnju (otplata automobila, povrat dugova), 10% za iznenadne troškove (popravak auta, prilike kad trebate kupiti skuplji poklon) i 10% za zabavu.

 

 

3. Metoda 10%

Ovdje samo trebate 10 posto svojih prihoda odvojiti za štednju. Ovako mali postotak neće puno uticati na vaš uobičajeni budžet i kvalitetu svakodnevnog života, ali će se malo-pomalo skupiti novca u štednji.

Ako primijetite da vam nije teško odvajati 10%, pokušajte s malo većim postotkom od 15 ili 20 posto.

 

 

4. “Prepolovi” metoda

Svoje prihode podijelite na dvije polovice. Jednu zadržite za uobičajene troškove, ostatak stavite u banku. Kad vam ponestane novca, iz banke podignite polovicu spremljenog iznosa. Svaki put kad podižete novac, uzmite samo polovicu onoga što vam je ostalo na računu.

 

 

5. Metoda četiri koverte

Prvo izdvojite 10-20% za štednju i novac za svoje redovne troškove (stanarinu, režije). Ostatak podijelite u četiri koverte iz kojih ćete trošiti četiri sedmice u mjesecu. Možete ih potrošiti kako želite, ali ne smijete “posuđivati” iz druge koverte.

 

 

6. Bakina metoda

Izdvojite novac za sve bitne troškove (stanarina, režije, hrana) u posebne koverte i na koverti zapišite za što je namijenjena. Za svaki trošak koristite novac koji je namijenjen za tu kategoriju troškova. Ako vam nestane novca u nekoj bitnoj koverti (poput one za hranu), možete se poslužiti novcem iz neke manje važne koverte, ali od tada morate pripaziti na taj trošak. Preostali novac možete potrošiti na što želite.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »