Saznajte koje voće i povrće je prepuno pesticida koje unosite u organizam!

Saznajte koje voće i povrće je prepuno pesticida koje unosite u organizam!

Environmental Working Group, dobrotvorna organizacija posvećena poboljšanju zdravlja okoliša, rangirala je 12 voća i povrća s najviše pesticida.

Zdrava prehrana mora uključivati raznovrsno voće i povrće, ali također je važno da budu sigurni za jelo, što znači da ne sadrže pesticide, zagađenje i prljavštinu.

Od 2004. Environmental Working Group, dobrotvorna organizacija posvećena poboljšanju zdravlja okoliša, rangirala je neorgansko voće koje sadrži najveću količinu pesticida, popis koji nazivaju The Dirty Dozen. Uprava za hranu i lijekove i Ministarstvo poljoprivrede SAD-a dostavljaju podatke za analizu EWG-u.

“Ove je godine EWG utvrdio da je 75 posto svih konvencionalnih svježih proizvoda uzorkovanih imalo ostatke potencijalno štetnih pesticida”, prema EWG-u. “Ali za artikle na Dirty Dozenu, nevjerojatnih 95 posto uzoraka sadrži pesticide.”

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da su “neki pesticidi u studijama na ljudima povezani s problemima uključujući pobačaje, urođene mane i poteškoće u učenju ili razvoju kod djece.”

Ovogodišnja prva dva mjesta na listi ponovno su zauzele jagode i špinat, zauzevši prvo odnosno drugo mjesto. Osim toga, grožđe je poraslo s broja 8 u 2023. na broj 4 u 2024. na listi.

Evo ‘Dirty Dozen’ iz 2024.

Potpuni popis 12 voća i povrća koje je ove godine bilo izloženo najviše pesticida:

 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Kelj, raštika i zelje gorušice
 4. Grožđe
 5. Breskve
 6. Kruške
 7. Nektarine
 8. Jabuke
 9. Babura i ljuta papričica
 10. Trešnje
 11. Borovnice
 12. Zeleni grah

Jagode

3 jednostavna koraka za čišćenje vaših proizvoda

Kao što savjetuje CDC, prije i nakon čišćenja povrća temeljito operite ruke kao i sve predmete vezane uz pripremu poput dasaka za rezanje i posuđa.

Nakon pranja ruku, Carissa Galloway, vrhunska savjetnica za proteinsku prehranu, osobna trenerica i certificirana dijetetičarka, savjetovala je CNBC Make It da poduzmete sljedeće radnje:

 • Držite proizvod pod hladnom vodom u sudoperu
 • Čistim papirnatim ručnikom uklonite svu prljavštinu i pijesak s proizvoda. Neki ljudi za ovaj korak koriste i čistu četku koja je posebno namijenjena čišćenju proizvoda.
 • Koristite čisti papirnati ručnik da osušite proizvode ako ih ne planirate pojesti odmah kako biste sačuvali njihovu zrelost. Lisnato povrće također se može sušiti pomoću centrifuge za salatu.

Galloway je za CNBC Make It u veljači rekla da, iako je čišćenje proizvoda octom ili sodom bikarbonom postalo iznimno moderno, to nije bitno.

CDC strogo savjetuje da ne čistite svoje voće i povrće sapunom, deterdžentom ili sredstvima za pranje kupljenim u trgovini.

“Postoje i druge teorije i opcije”, rekla je Galloway, “ali uistinu najbolja opcija je jednostavno pranje pod hladnom vodom.”

 432 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »