SAVRŠENO SKUHANA RIŽA, I TO JE MOGUĆE UZ NJENA MALA PRAVILA

SAVRŠENO SKUHANA RIŽA, I TO JE MOGUĆE UZ NJENA MALA PRAVILA

 

 

 

Kuhanje riže zaista bi trebala biti najjednostavnija stvar na svijetu. Rižu stavimo u lonac, dodamo vode, posolimo, po želji dodamo začine i kuhamo dok ne bude gotova.

Ali, gdje onda griješimo?

 

 

Ako vam kuhana riža nije ispala kako treba – ako se zrna međusobno slijepljena ili ako je kuhana riža kašasta, postoji mogućnost da grešku pravite u trgovini, kod izbora riže. Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se ‘zrna broje’, trebate kupiti rižu dugog zrna.

Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjene, recimo za sutlijaš.

Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1 : 2,5.

Dakle, na 1 šolju riže ide 2,5 šolje vode! Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari.

Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti. I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije sljepljena, nije kašasta…

Evo još nekih savjeta koji mogu biti od koristi kod pripremanja riže:

– Može se dodati malo currya, da bi riža bila fino žućkasta. Ako stavite malo maslaca riža će biti sočnija.

 

 

– Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja ispremo mlakom vodom. Za fini okus možete je kratko ‘okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje zlatnožutu boju i fantastičan okus.

– Kinezi rižu kuhaju tako da je naprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaj dok riža ne popije svu tekućinu. Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se ‘odmori’.

 

 

Koliko riže skuhati?

Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »