SAVJET STOMATOLOGA: PRANJE ZUBA PRIJE SPAVANJA JE NAJBITNIJE

SAVJET STOMATOLOGA: PRANJE ZUBA PRIJE SPAVANJA JE NAJBITNIJE

 

 

 

 

Znamo da zube treba temeljito prati dva puta dnevno, no pitanje koje se često postavlja je kada bi se to četkanje trebalo dogoditi. Prema savjetima profesora s Univerziteta Melbourne i dječijeg stomatologa Davida Mantona, najvažnije pranje zuba je ono neposredno pred spavanje.

 

 

 

 

 

 

 

Osim toga, postavlja se pitanje kada prvi put treba prati zube. Stomatolog Manton kaže da ne postoji razlika peremo li zube prije ili poslije doručka.

Iako mnogi misle da je svrha četkanja uklanjanje ostataka hrane sa zuba, njegova glavna svrha je zapravo uklanjanje plaka. Plak je taj koji uzrokuje propadanje zuba. Smatra da šećer koji konzumiramo hrani bakterije koje žive na caklini te bi takvu hranu i piće trebalo izbjegavati.

  • Bakterije vole šećer, od njih se stvara kiselina koja rastvara zub i tako dobijate rupe. To je razlog zbog čega je smanjenje unosa slatke hrane i pića bitno za oralno zdravlje – objašnjava.

 

 

 

 

 

Stomatolozi su upozorili roditelje da manjoj djeci zubi brzo propadaju te da im trebaju izbjegavati davati slatke napitke i da im umjesto toga daju obično mlijeko ili vodu.

 

 

 

 

 

Stomatolog Manton, koji je i predsjedavajući Odbora za oralno zdravlje Australskog udruženja stomatologa, rekao je da svako dijete treba ići stomatologu.

  • I vrlo mala djeca trebaju redovno posjećivati stomatologa, čak i kad su zubi potpuno zdravi. Ne trebaju čekati da nastane problem. Šest mjeseci nakon što beba dobije prvi zub treba posjećivati stomatologa – rekao je.

Bilo kako bilo, Manton savjetuje da dva puta temeljito četkate svoje zube. No pranje zuba prije spavanja je, napominje, ipak najbitnije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »