SAVJET DERMATOLOGA : IZBJEGAVAJTE SVAKODNEVNO TUŠIRANJE JER TO MOŽE DA STVORI NEKE OD OZBILJNIH OBOLJENJA NA VAŠOJ KOŽI

SAVJET DERMATOLOGA :   IZBJEGAVAJTE SVAKODNEVNO TUŠIRANJE JER TO MOŽE DA STVORI NEKE OD OZBILJNIH OBOLJENJA NA VAŠOJ KOŽI

 

 

 

 

 

Higijenske navike svako osobe pojedinačno, dio su njene osobnosti i teško da se mogu mijenjati ili prilagoditi. 

Tuširanje kao jedna od osnovnih odlika higijene, drastično se promijenila u poslednjih par decenija. Dok se ranije, u periodu naših roditelja, djedova i baka tuširanje vršilo jednom u sedmici to je nama danas nezamisliva pojava. Na svu sreću, zbog dostupnosti tekuće tople vode i raznih kozmetičkih proizvoda nama je itekako omogućeno svakodnevno tuširanje.

 

 

 

 

I dok su higijenske navike sigurno doprinijele smanjenju pojave raznih bolesti te postale dio osobne kulture, jer više nije prihvatljivo i normalno širiti neugodne mirise oko sebe, s druge strane, svakodnevno tuširanje isto tako može imati negativne efekte na koži. Riječ je o skidanju zaštitnoga masnog sloja kože, koji je štiti od vanjskih utjecaja, a što dovodi do njezinog pretjeranog isušivanja, a kod nekih i posljedično pojačanog izlučivanja masnoća, što pak može izazvati upalne procese.

Navika tuširanja svake pojedine osobe trebala bi biti prilagođena klimi i godišnjem dobu, dnevnim aktivnostima te genetskim predispozicijama, odnosno o strukturi kože i godinama života svake pojedine osobe…Evo nekih osnovnih smjernica koje su postavili dermatolozi, a trebali bi ih primijeniti kada je u pitanju tuširanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pretjerani piling – Pilinzi i jaki sapuni možda će vam dati osjećaj čistoće, ali njihova česta upotreba može ukloniti gornji sloj kože, što može dovesti do pretjeranog isušivanja kože, njezinog pucanja i pojave ekcema. Piling tijela radite najviše jedanput na tjedan, a ako vam je koža jako suha i osjetljiva, još rjeđe.

Korištenje stare spužvice za tuširanje – Ona već nakon nekoliko mjeseci, ovisno o načinu održavanja, postaje rasadnik bakterija i plijesni. Mijenjajte je redovito.

Prečesto i predugo tuširanje – Osim ako zbog specifičnih dnevnih aktivnosti to nije neophodno, izbjegavajte tuširanje više od jedanput na dan i ono koje traje duže od 10 minuta. Ako je moguće, preskočite svakodnevno tuširanje, uz iznimku pranja intimnih dijelova, lica i ruku.

 

 

 

 

 

Vrući tuševi – Dugo tuširanje vrlo toplom vodom dodatno uzrokuje ispiranje prirodnih masnoća s kože, što može dovesti do raznih upalnih procesa. Ako se volite tuširati vrućom vodom, neka ono traje kraće od pet minuta.

Netuširanje nakon fizičke aktivnosti – Nakon što ste se dobro oznojili vježbajući ili prilikom neke druge fizičke aktivnosti, tada je svakako vrijeme za tuširanje, jer s time čistiti pore od znoja i viška masnoća, koji su pravi rasadnici bakterija i gljivica.

Nanošenje hidratantne kreme – Ako nakon tuširanja imate osjećaj da vam je koža suha i zateže vas i na njoj se javljaju ljuskice, tada svakako je potrebno nanošenje hidratantne kreme. Posebno se to odnosi na osobe koje žive u područjima koja imaju tvrdu vodu i koja je tretirana klorom u većim količinama.

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,902 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »