SAMO DVA SATA GLEDANJA U EKRAN DNEVNO DOVODI DO POREMEĆAJA U PONAŠANJU KOD DJECE I RAZVOJA OPASNOG SINDROMA

SAMO DVA SATA GLEDANJA U EKRAN DNEVNO DOVODI DO POREMEĆAJA U PONAŠANJU KOD DJECE I RAZVOJA OPASNOG SINDROMA

 

 

 

Roditeljima je mnogo lakše da se izbore sa djetetovim nestašlucima i drže ga zabavljenim kada ga puste da gledaju TV, ili mu daju da se igra sa tabletom i telefonom.

Djeca koja provode sate gledajući u ekran svakoga dana mnogo su nestašnija kada napune 5 godina.

 

 

 

 

Djeca predškolskog uzrasta koja koriste smartfone, tablete i druge gedžete više od dva sata dnevno imaju 7 puta veće šanse da budu hiperaktivna i da obole od ovog sindroma. Vrijeme koje provode ispred ekrana ima značajan uticaj na djetetov razvoj, pa istraživači upozoravaju roditelje da im ograniče vrijeme koje provode ispred istih.

 

 

 

 

 

Jedni ističu da je to vrijeme koje djeca tako provode zapravo distrakcija od drugih zdravih aktivnosti, kao što je sport i spavanje.

Pola sata i manje je optimalno vrijeme koje bi predškolska djeca trebalo da provode ispred ekrana. U istraživanju je učestvovalo 2.400 porodica u kojima su djeca bila dugo ispred ekrana imala problema sa ponašanjem.

Najveći uticaj je primjećen kod djece starosti 5 godina.

Djeca koja sa 3. godine provode sat vremena ispred ekrana, do 5. godine se to vrijeme poveća na 1,4 sata, prenosi Pink.rs. Smanjenje vremena koje provodite ispred ekrana je bolje po zdravlje djeteta nego li spavanje.

 

 

Djeca koja su gledala u ekran više od 2 sata dnevno u 65 posto slučajeva spavaju manje od 10 sati dnevno pa tako gledanje u ekran smanjuje vrijeme koje djeca provode u spavanju. Nedostatak spavanja može da uspori rast mozga i tako postane predispozicija za razvoj nekih zdravstvenih problema u budućnosti.

Djeca koja provode više vremena baveći se sportom imaju manje šanse da razviju probleme sa ponašanjem. Na roditeljima je da djeci organizuju kvalitetno vrijeme i smanje vrijeme koje su djeca izložena ekranima. Stručnjaci apeluju na roditelje da djeci ne dozvoljavaju da duže od pola sata provode ispred ekrana.

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »