Rusija: Planirano je da se i nafta prodaje za rublje

Rusija: Planirano je da se i nafta prodaje za rublje

Postupci Moskve, kao odgovor na zapadne sankcije, postaju sve neprijatniji i teži za EU, pa tako Rusi najavljuju da će nakon zahteva da se gas plaća u rubljama isti zahtev uskoro biti postavljen i kada je reč o nafti.

 

Energetski haos u Evropi dodatno je pojačala i uredba ruskog predsednika Vladimira Putina, kojom se od Vlade Ruske Federacije traži da izradi spisak fizičkih i pravnih lica iz “neprijateljskih zemalja” sa kojima će biti prekinute sve transakcije, kao i isporuke ruskih sirovina i proizvoda, navodi portal “Geopolitika”.

Takva formulacija je krajnje oštra jer bi, teoretski, mogla da ostavi bez ruskih energenata sve zemlje koje su za Rusiju neprijateljske, ali je i dovoljno široka da se i u njoj naprave “izuzeci”, kao što ih pravi i EU u vezi sa embargom na rusku naftu zemljama poput Slovačke i Mađarske.

Uostalom, taj izuzetak Moskva je već javno demonstrirala obustavom isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj zbog njihovog odbacivanja plaćanja gasa u rubljama.

Ko će se sada naći na novom ruskom spisku sankcija, koji se u Briselu iščekuje sa velikom nelagodom? Svima je već postalo jasno da se Moskva više ne šali niti kalkuliše. A sve zemlje EU redom su pokrenule oštre sankcije protiv Moskve nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini i kao takve se brzo našle na popisu država koje su neprijateljske za Rusiju, navodi “Geopolitika”.

 

Drugim riječima, niko nije siguran koga je to sada “naciljao” Putin i koje će biti posledice.

Vrlo je logično očekivati da će se Moskva u određivanju “mete” rukovoditi upravo sadržajem novog, šestog paketa sankcija od EU, koji je “zapeo”, uprkos nedavnim najavama o skorom dogovoru članica Unije.

Zemlje kojima su Rusi obustavili gas, poput Poljske i Bugarske, sada taj isti gas dobijaju, i to od država koje su prihvatile plaćanje gasa u rubljama.

U ovim složenim geopolitičkim vremenima, kada EU ne odlučuje samostalno, već sluša zahteve Vašingtona, ništa više nije nemoguće, pa tako niti uvođenje totalnog embarga EU na rusku naftu i prestanak isporuka ruskih sirovina Uniji.

To bi bio najcrnji mogući scenario koji definitivno malo ko želi.

Nakon njega potpuno bi prestali poslovni odnosi Rusije i EU, a Moskva i Brisel nastavili bi da se posmatraju isključivo preko nišana ubojitih oružanih sistema.

Nulta Tačka/Novosti

 1,321 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »