Roditelji, pažnja! Djeca su vam često bolesna zbog ovih grešaka

Roditelji, pažnja! Djeca su vam često bolesna zbog ovih grešaka

 

 

 

 

 

“Prva greška koju roditelji prave je ta što bebe pretopljavaju, a upravo treba suprotno – bebe su osjetljive na pretopljavanje. Dalje, čuvanje djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta. Izbjegavajte antibiotike! Djecu treba očeličiti!”

 

“Nemoj to dirati, palo je na zemlju, sad je prljavo”, čudno je koliko je ova rečenica učestalija kod nas nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji, a pogotovo što je bojazan roditelja u ovom slučaju nepotrebna, jer tako nešto ne može djetetu ugroziti zdravlje.

 

 

 

 

 

Slično je i kada roditelji, brinući o zdravlju mališana, pretjeruju u pretopljavanju. A zapravo je poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet tako što mu treba dozvoliti kontakt s većinom potencijalnih izvora zaraze – prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama… Čuvanje djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta!

„Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali hodali bosi, roditelji nas nisu non-stop preoblačili pa čak ni kada bi se smočili niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Zapadni svijet u odnosu na nas je mnogo liberalniji po ovom pitanju” – kaže pedijatar dr Dejan Jonev.

 

 

 

 

Dr. Dejan Jonev

 

 

 

 

 

On kaže da današnji roditelji svoju djecu drže pod staklenim zvonom i da to nikako nije dobro. Normalno da roditelji žele zaštititi djecu od svega što im može štetiti, naročito od bakterija koje izazivaju bolesti. Međutim, djeca moraju imati kontakt s bakterijama jer će jedino tako njihov imunološki sistem znati prepoznati ih, a potom i uništiti.

Primjeri koji se mogu vidjeti zimi u zemljama kao što su Švedska, Danska ili Island, za mnoge roditelje kod nas je nepojmljivo. Nizovi kolica za bebe poredanih na trotoaru ispred kafića i restorana, dok napolju šiba vjetar ili snijeg, normalna je pojava u ovim zemljama.

Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule. I kada su kod kuće, za popodnevni bebin drijemež roditelji će kolica iznijeti na terasu, kako beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom sjevernom zraku. Iza ove prakse stoji popularno uvjerenje da boravak na svježem zraku čini djecu otpornijom na viruse i prehlade, a da boravak u zatvorenom prostoru, nije zdrav i povećava mogućnost zaraze.

 

 

 

 

 

Pretopljavanje djece
„Prva greška koju roditelji prave je ta što bebe pretopljavaju, jer misle da su sklone prehladama. To je potpuno pogrešno. Upravo je suprotno. Bebe su osjetljive na pretopljavanje.

Ne treba ih uvijati i dodatno pokrivati, oblačiti im čarape i stavljati kape, pogotovu ako su u kući, a prostorija u kojoj borave ne treba biti toplija od 22 stepeni. U suprotnom, može doći do oštećenja termoregulacionog sistema, zbog čega će kasnije takvo dijete biti zimogrozno i sklono prehladama – objašnjava dr Jonev.

 

 

 

 

 

 

Pretjerivanje u održavanju higijene prostora
Pretjerivanje u održavanju higijene može dovesti do poremećaja bebinog imuniteta i doprinijeti nastanku alergija, astme i ekcema. Naravno, održavanje higijene jako je važno, ali to ne znači da čovjek treba živjeti u potpuno sterilnoj sredini.

Savremena sredstva za higijenu doprinijela su iskorjenjivanju mnogih bolesti, ali ako se pretjeruje u upotrebi sredstava za čišćenje, sredina u kojoj dijete živi postaje “okidač” za nastanak imunoloških poremećaja.

„Iz prakse sam upoznat da mnogi roditelji greške prave upravo kada je higijena u pitanju. I tu nastaje problem, jer kako će djeca steći imunitet ukoliko je sve oko njih sterilno. Tu se podrazumijeva kada im padne nešto na pod ili kada neće djecu slati u vrtić da ne bi bila stalno bolesna. Roditelji nikako da shvate da se na taj način stječe imunitet, jer ako se u vrtiću ne susretnu s infekcijama, u školi će” – ističe dr Jonev.

Naime, svaki put kada dijete dođe u kontakt s bakterijom ili virusom, njegov imunološki sistem počne proizvoditi antitijela koja će idući put prepoznati “uljeza” i obračunat će se s njim. Međutim, da bi do toga došlo, bakterija mora ući u bebin organizam što u pretjerano čistoj i sterilnoj sredini naprosto nije moguće.

 

 

 

 

 

Neka se igraju u blatu
Doktori kažu da razumiju roditelje koji se boje pustiti dijete da se isprlja i dođe u dodir s raznim mikrobima, ali da je to ipak dio odrastanja pa zato roditeljima preporučuju da dopuste djetetu da se isprlja i na taj način ojača imunitet.

Zato im savjetuje da puste djecu da se isprljaju u blatu i dok se nalaze vani trebaju im dozvoliti da diraju blato, drveće, biljke, insekte. Trebaju im dopustiti da naprave pitu od blata i vode pa i ako slučajno djelić stave u usta, ne treba paničariti, jer kad jednom osjete gorak okus, neće više poželjeti to raditi.

 

 

 

 

 

Druženje sa životinjama
Neka se djeca igraju sa psom i ne treba ih stalno sklanjati od životinje. Ukoliko se pas redovno vodi kod veterinara, nema potrebe za brigu, a bojazni nema ni ako pas poliže dijete.

Istraživanja su pokazala da se na ovaj način smanjuje rizik od astme i alergija kod djeteta, a i djeca tako uče voljeti životinje. Ne perite im ruke odmah.

 

 

 

 

 

Izbjegavajte antibiotike
Treba izbjegavati antibiotike kada je to moguće, jer oni ubijaju loše, ali i one dobre, potrebne bakterije. Prekomjerna upotreba antibiotika može dovesti do pojave astme, alergija, gojaznosti, dijabetesa i ostalih bolesti.

Ovo također može stvoriti otpornost loših bakterija na antibiotik, te može negativno utjecati i na imunitet djeteta.

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »