RODITELJI OPREZ: OGRLICE OD ĆILIBARA NISU SIGURNE

RODITELJI OPREZ: OGRLICE OD ĆILIBARA NISU SIGURNE

Nakon što je američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) objavila da nisu sigurne, uslijedilo je upozorenje za roditelje da prestanu da koriste ogrlice od ćilibara koje navodno ublažavaju bol prilikom izbijanja zubića.

Razlog za ispitivanje ove ogrlice bilo je nekoliko spornih slučajeva, od kojih su se dva desila skoro u kratkom vremenskom razmaku.

 

 

Naime, osamnaestomjesečno dijete se ovakvom ogrlicom nedavno zadavilo tokom spavanja, dok se jedna sedmomjesečna beba gotovo ugušila sa perlicama drvene narukvice za zube iako je bila pod nadzorom roditelja, izvijestila je ova američka Agencija.

Majke i očevi često posežu za ogrlicama i narukvicama kako bi ublažili nelagodu koja se javlja prilikom izbijanja zubića, a zbog koje su djeca ponekad nervozna i plačljiva. Smatra se da bi im nakit mogao pomoći u tom teškom, ali važnom stadijumu razvoja, budući da beba tako ima nešto što može da žvaće i tako podstakne zube da lakše izbiju.

 

 

 

 

Proizvođači ogrlica od ćilibara tvrde da smola u ogrlicama pomaže pri ublažavanju upale i bola.

Takav nakit, inače, koriste i djeca sa posebnim potrebama kao što su autizam ili poremećaj nedostatka pažnje ili hiperaktivnost (ADHD) za senzornu stimulaciju.

Međutim, FDA upozorava da ogrlice djecu dovode u opasnost od povreda i smrti.

– Znamo da su ogrlice i proizvodi za žvakanje postali veoma popularni među roditeljima koji žele djeci da olakšaju bol, ali pojavili su se ozbiljni rizici, a to nas brine. Djeca su u opasnosti od ozbiljnih povreda koje takvi predmeti mogu da uzrokuju pa čak i smrti – upozorio je Skot Gotlib.t

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »