Republika Korelija: OVDJE JE I KAMENJE SVETO!

Republika Korelija: OVDJE JE I KAMENJE SVETO!

Prema legendama se vjeruje da svaki Seita kamen ima svoju dušu, pa tako ponosno stoje razbacani po prirodi i uljepšavaju okolinu ove divne zemlje

Republika Karelija je federalna jedinica u sklopu Ruske Federacije, smještena na samoj granici sa Finskom.

 

 

Poznata je po predivnoj prirodi, ali i po velikom broju mističnih mjesta koje jednom zalutalom turisti mogu izgledati čudno, ali lokalnom stanovništvu znače mnogo.

Ovdje je reljef zaista bajkovit. Na pojedinim mjestima liči na poznati Stounhendže u Engleskoj, a to može zahvaliti kamenim gromadama i prekrasnom pejzažu.

Planina Vottovaara je na glasu kao jedna od najzanimljivijih u Rusiji – upravo zbog specifičnog reljefa.

Pri samom vrhu planine se nalazi prostor od par kilometara kvadratnih na kome možete da vidite takozvano seita kamenje. Seita je sveti kamen koji je obožavao narod Saami, a neki govore da je vrh planine Vottvaare drevno religijsko mjesto njihovih šamana.

 

 

Kamenje je zaista jedinstveno, a posebno je po tome što veliki komadi kamenja stoje na više manjih, kao da su na nekoj vrsti postolja. Na cijeloj planini ih ima oko petsto, manjih, većih i različitih oblika.

Prema legendama se vjeruje da svaki kamen ima svoju dušu, pa tako ponosno stoje razbacani po prirodi i uljepšavaju okolinu.

Saami su danas poznati pod više imena – Laponci, Lapi, Sami, a žive na području današnje Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

Na cijelom svijetu ih ima tek oko 70.000, a poznati su po svojim vjerovanjima i običajima, lovu i ribolovu, a naročito po muzici.

 

 

Saamsko pjevanje je jedan od najljepših načina za prenošenje osjećaja, a najpoznatiji stil je Jojk – pjevanje u kojem se pjevač iskreno identifikuje s nekim ili nečim.

Svaku regiju upravo „jojk“ razlikuje od druge teritorije na kojoj se živi.
Jojk je najstarija evropska tehnika pjevanja. Ovaj način pjevanja je jako sličan i dodiruje temu produhovljenosti.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,273 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »