Redaju se tužbe – Astra Zeneka će morati da plati 80 miliona funti odštete zbog nuspojava nastalih od njihovih vakcina

Redaju se tužbe – Astra Zeneka će morati da plati 80 miliona funti odštete zbog nuspojava nastalih od njihovih vakcina

Više od 30 tužbi podneto je protiv AstraZeneke, optužujući njenu Covid vakcinu da izaziva retke komplikacije koje dovode do smrti i ozbiljne povrede izveštava britanski Telegraf.

Advokati su u Višem sudu izneli tužbe u iznosu od desetina miliona funti zbog komplikacija za koje kažu da ih je izazvala vakcina, mesecima nakon pokretanja dva test slučaja.

Slučajevi naglašavaju ono za šta se tvrdi da je veoma retka nuspojava koja je povezana sa smrću najmanje 81 osobe i nanela ozbiljnu štetu stotinama drugih.

 Nižu se tužbe – Astra Zeneka će morati da plati 80 miliona funti odštete zbog nuspojava nastalih od njihovoih vakcina

U tvrdnjama se navodi da je vakcina, koju je razvila AstraZeneca u partnerstvu sa Univerzitetom u Oksfordu, “neispravna”.

Vakcina je povezana sa novoidentifikovanim stanjem koje uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka pod nazivom Imunska trombocitopenija i tromboza izazvana vakcinom (VITT). U otprilike jednom od pet slučajeva, pacijenti koji su dobili VITT umrli su.

Telegraf razume da se očekuje da će biti podneto još 40 zahteva. Ukupni račun za odštetu, ukoliko AstraZeneca izgubi, iznosi oko 80 miliona funti, što ga čini jednim od najskupljih sudskih sporova u vezi sa vakcinom ikada.

Vlada je preuzela sve pravne radnje pokrenute protiv AstraZeneke kao deo njenog dogovora o uvođenju programa vakcine protiv COVID-19, koji je dobio regulatorno odobrenje krajem decembra 2021. Proizvođači drugih vakcina protiv Covida takođe su dobili odštetu od Vlade.

NultaTačka/DailySceptic

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »