RECEPT ZA SIRUP PROTIV SUHOG KAŠLJA

RECEPT ZA SIRUP PROTIV SUHOG KAŠLJA

Lovor je bogat različitim antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

 

 

Znatno poboljšava naš imunološki sistem i čini ga jačim. Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također i neke vitamine B grupe kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Od minerala sadrži kalcij, mangan, željezo, selen, cink i magnezij.

Listovi su vrlo aromatičnog, ljuto gorkog okusa, pa je popularan i kao začin i kao ljekovita biljka i kao ukrasno drvo ili grm. Najviše ga ima u primorskom području Hrvatske i zemljama Sredozemlja. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a djeluje i protiv bolesti dišnog sistema.

 

 

 

 

Kad osjetite da ćete imati napada kašlja, uzmite kašiku sirupa od lovora. Lako ga je napraviti i kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite šest listova lovora i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta. Izvadite listove, a u tekućinu umiješajte 6 kašika smeđeg šećera ili meda i iscijeđeni limun. Miješajte dok se šećer ne otopi. Sirup potom spremite u staklenu bočicu i držite u frižideru. Kad se ohladi, postat će gušći. Potrošite ga za nekoliko dana.

Trudnice i dojilje ne bi trebale piti sirup od lovora zbog nedovoljno dokaza o tome kako djeluje na dijete i majku. Kod jakog kašlja, bronhitisa ili infekcije gornjih dišnih puteva mogu pomoći i oblozi od lovora.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »