Recept: Kako se pravi popara

Recept: Kako se pravi popara

Potrebni sastojci za poparu:

– stari hljeb
– kašika kajmaka
– kockica putera
– sir
– voda
– mlijeko
– so

Bujanovački kuvar: Topenica - Popara, priprema (Recept)

Kako se pravi popara

Isijecite hljeb na kockice svaki put kad vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suhom i hladnom mjestu. Tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili, prepržen, za neku čorbicu…

U dublju šerpu uspite malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mlijeka i uspite hljeb, promiješajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da “baci ključ”.
Vodite računa da se ne raskuha i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak. Jedite toplo, ali ne vruće.

 

 

 

 

Kod popare je dobro što je stvarno gotova očas posla i što nema mnogo šansi za greške. Jedino treba zapamatiti da odnos hljeb-voda treba da bude 1:2. Koliko grama starog hljeba, duplo toliko mililitara vode. Za četvoro dovoljno je oko 350-400 g hljeba. Sve ostalo otprilike, po ukusu. Putera malo, kajmaka malo više od putera, a sira najviše od to troje.

Kod popare nije dobro što se na ovaj način pojede hljeba mnogo više nego što bi pojeli u kriškama, što čim se ohladi više nije ni za šta, i što šerpa u kojoj se popara spremala, ukoliko se ne nalije vodom odmah, postaje noćna mora za kasnije pranje.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »