Put u Auschwitz – Teorija zavjere postala zavjera

Put u Auschwitz – Teorija zavjere postala zavjera

Danas je Europska komisija predstavila prijedlog za uspostavu okvira za moguće uvođenje digitalnog eura, uz obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini kako bi se umirio strah od potpunog nestanka gotovine. Također su predložili da digitalni euro dobije status zakonskog sredstva plaćanja u europodručju, kao što ga trenutno imaju novčanice i kovanice eura. Dakle još jedna teorija zavjere postaje zavjera.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da će današnji prijedlozi osigurati da gotovina i dalje bude dostupna, dok će Europskoj središnjoj banci omogućiti razvoj praktičnih aspekata digitalnog eura. On je dodao da bi plaćanje digitalnim eurom bilo sigurno, zaštićeno i praktično, bez obzira na to je li riječ o online ili offline transakcijama. Uvođenje digitalnog eura se planira do 2028. godine.

Digitalni euro bi pružao slične mogućnosti kao kartice i aplikacije koje se koriste danas, ali bi također omogućio plaćanje bez pristupa internetu, što nije moguće s postojećim metodama plaćanja. Tzv. offline digitalni euro bi omogućio transakcije čak i kada nema internetske veze, pod uvjetom da je druga strana u transakciji fizički prisutna. To bi omogućilo plaćanje čak i u udaljenim područjima s lošom internetskom vezom ili u situacijama kada nema komunikacijskih mreža ili struje.

Konačnu odluku o uvođenju digitalnog eura donosi Europska središnja banka, iako su za donošenje zakonskog okvira nadležni zakonodavna tijela EU, Vijeće i Parlament. Prema Komisiji, trebat će nekoliko godina prije nego što digitalni euro zaživi, a sigurno neće biti prije 2028. godine.

Digitalni euro bi bio ekvivalentan gotovini. Za razliku od kriptovaluta, digitalni euro bi bio izdan od strane središnje banke, što bi osiguralo njegovu sigurnost, stabilnost vrijednosti i mogućnost zamjene za eurogotovinu. Kriptovalute, s druge strane, mogu imati značajne fluktuacije u vrijednosti i ne postoji jamstvo za njihovu zamjenu za eurogotovinu.

Digitalni euro bi se mogao koristiti bilo gdje u europodručju, bez obzira na to gdje se osoba nalazi ili koju banku ili pružatelja usluga plaćanja koristi. Plaćanje bi bilo moguće 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

 

Digitalni euro - Logor

Jedna od prednosti digitalnog eura je ta da bi omogućio ljudima bez bankovnih računa da obavljaju digitalna plaćanja i pristupaju osnovnim uslugama besplatno. To bi uključivalo pretvaranje gotovine u digitalni euro i obrnuto. Trenutno oko četiri milijuna ljudi u EU nema bankovni račun, što ih ograničava u korištenju elektroničke trgovine i drugih usluga.

Komisija tvrdi da bi digitalni euro poboljšao privatnost korisnika, a korištenje digitalnog eura bez internetske veze osiguralo bi istu razinu privatnosti kao korištenje gotovine.

Cilj današnjih prijedloga Komisije je osigurati da oni koji žele i dalje mogu koristiti gotovinu, tako da se zakonski propiše obveza prihvaćanja gotovine. Time bi se spriječilo da poduzeća jednostrano uvedu isključivo bezgotovinsko plaćanje. Komisija naglašava da digitalni euro neće zamijeniti gotovinu, već će biti dodatna opcija plaćanja.

Banke izražavaju zabrinutost zbog mogućeg gubitka prihoda ako pojedinci masovno povlače svoje depozite s računa i pretvaraju ih u digitalni euro, koji ne bi bio uključen u njihove bilance kao novčanice i kovanice. Stoga Komisija predlaže ograničenje iznosa koji pojedinac može posjedovati u digitalnoj valuti.

Neke kritičare opravdano zabrinjava da bi uvođenje digitalnog eura moglo dovesti do gubitka financijske neovisnosti pojedinaca i stvoriti osjećaj kao da se nalazimo u digitalnom koncentracijskom logoru, gdje pojedinac gubi sposobnost suprotstavljanja kontroli i ograničavanju. Oni ističu važnost da uvođenje digitalnog eura rezultira situacijom u kojoj pojedinci nemaju pravedne mogućnosti i pristup financijama.

Vlast nad centralnim bankama je još jedno veliko pitanje. Tko postavlja ljude koji vode centralne banke i za koga oni rade. Sjetimo se samo odluka Hrvatske narodne banke koja često donosi odluke koje pogoduju stranim bankama. Sjetimo se prodaje hrvatskog zlata u momentu kada je bilo najjeftinije. Uvođenjem digitalnog eura, stvara se novi svijet kontrole zbog kojeg će mnogi biti oštećeni.

 

logicno.com

 332 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »