PRVA POMOĆ: Kako pružiti prvu pomoć bolesniku? Simptomi, samopomoć, protivotrovi…

PRVA POMOĆ: Kako pružiti prvu pomoć bolesniku? Simptomi, samopomoć, protivotrovi…

 

 

 

 

Kad se dogodi nesreća, obično nastaje panika, treba pomoći bolesniku. Dajemo neke detalje o simptomima raznih bolesti i jednostavne načine prve pomoći koji ponekad mogu spasiti život ozlijeđenome ili otrovanome

 

 

 

 

 

Infarkt

Srčani udar dolazi iznenada i teško ga je spriječiti. Nema sigurnih pokazatelja prema kojima biste mogli prepoznati infarkt, a ovo su neki simptomi koji bi vas trebali zabrinuti i natjerati da potražite pomoć liječnika.

Kod infarkta bolesnik ne mora imati sve ove simptome, a moguće je da neko dobije infarkt makar ga prije ništa ne boljelo. Također, ako imate sve ove simptome, najbolje je javiti se liječniku bez straha i panike, jer se oni javljaju i kod nekih drugih bolesti.

 

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/11/366-senka-infarkt.jpeg

 

 

 

 

Simptomi

 • Stezanje, pritisak ili neka slična bol u prsima koja se može širiti prema lijevoj ruci, ramenu, vratu i čeljusti. Ponekad se bolovi jave i u gornjem dijelu trbuha.
 • Znojenje
 • Blijeda koža
 • Mučnina i povraćanje

Prva pomoć

 • Ako netko ima infarkt ili simptome koji na to ukazuju, bolesnik treba mirovati do dolaska liječnika, ne smije hodati niti se bilo kako fizički naprezati. Posjednite ga u polusjedeći položaj, što je bolje nego da leži.
 • Bolesnici koji imaju lijekove za srce, primjerice tinidil ili nitroglicerin, trebaju ih uzimati kad se pojave simptomi bolesti.
 • Kod sumnje na srčani udar dobro je popiti smrvljeni andol ili aspirin od 300 mg.
 • Ako bolesnik izgubi svijest, treba provjeriti diše li ili se puls ne može pronaći, trebalo bi odmah poćeti s prvom pomoći oživljavanja.
 • Ako se pojave svi spomenuti simptomi, treba odmah pozvati hitnu pomoć ili odvesti bolesnika u dežurnu bolnicu.

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2016/12/MOZDANI-UDAR.jpeg

 

 

Moždani udar

 

Neki simptomi moždanog udara mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a obično nastaju zbog trenutnog začepljenja neke krvne žile u mozgu. Ugrušak koji uzrokuje začepljenje može se sam razgraditi, pa će simptomi proći.

Kod moždanog udara bolesnik ne mora imati sve ove simptome, a neki od njih mogu biti blaži ili teži i mogu se sami povući. Vrlo je opasno ako se ovi simptomi jave kod bolesnika koji je već imao moždani udar. Da ne biste pogriješili, najbolje je otiči k liječniku ako primjetite većinu ovih simptoma.

 

 

 

Simptomi

 • Otežan govor. Čovjek se trudi, ali uopće ne može govoriti ili se zapliće u govoru i teško izgovara svaku riječ.
 • Gubitak svijesti
 • Oduzetost ili slabost u jednoj polovici tijela. Može se javiti iznenada, pa čovjek padne naoko bez razloga. Slabost lijeve ili desne strane tijela ponekad je jedva primjetna, dok ponekad dođe i do potpune oduzetosti tog dijela tijela.
 • Povraćanje, ili bolesnik teško guta, a hrana mu curi iz usta.
 • Usta su iskrivljena jer se spustila njihova lijeva ili desna strana.
 • Vrtoglavica i poremećena ravnoteža
 • Snažna glavobolja, a zjenice su različite visine.
 • Bolesnik ne može zadržati mokrenje i stolicu

 

 

 

 

Prva pomoć

 • Ako se pojavi većina ovih simptoma, treba odmah pozvati odmah hitnu pomoć.
 • Neka bolesnik leži, ali glava i ramena trebaju mu biti blago uzdignuti.
 • Bolesniku se ne smiju davati hrana niti piće. Ako poćne povraćati, treba ga okrenuti na bok kako bi sva hrana koju povrati izašla iz usta.
 • Ako bolesnik izgubi svijest, treba provjeriti diše li i potražiti puls. Ako osoba ne diše, trebalo bi odmah početi s vježbama prve pomoći za oživljavanje.

 

 

 

 

Trovanje

Čovjek se može otrovati udisanjem otrova i gutanjem otrovnih tvari, a manje je poznato da se možemo otrovati i preko kože. U svakom domu ima mnogo hemikalija koje mogu biti opasne ako nisu dobro spremljene, osobito za djecu. Ovo su neki od simptoma koji se javljaju nakon trovanja.

 

 

 

 

Simptomi

 

 • Pri udisanju otrovnih para ili plinova dolazi do gušenja i kašljanja.
 • Ako se popiju otrovne kiseline ili lužine, javljaju se opekotine ili slične reakcije u ustima i na usnicama.
 • Kad se otrov proguta, javljaju se povraćanje, proljev, bol i mučnina u trbuhu.
 • U nekim slučajevima trovanja koža može promijeniti boju i postati plava ili crvena.
 • Otrovi mogu izazvati glavobolju i vrtoglavicu, probleme sa srcem, te grčenje mišića.
 • U težim slučajevima trovanja čovjek gubi svijest i prestaje disati.

 

 

 

 

Prva pomoć

 

 • Ako ste sigurni da je osoba otrovana, trebate odmah pozvati hitnu pomoć ili najbližeg liječnika.
 • Samo ako je otrovana osoba potpuno pri svijesti treba potaknuti povraćanje najjednostavnijom metodom – podražajem grla prstom.
 • Nemojte poticati povraćanje kod osoba otrovanih benzinom, petrolejem, hemijskim sredstvima koja stvaraju pjenu, lužinama i kiselinama.
 • Ako pokušate izazvati povraćanje kod osobe koja se otrovala deterdžentom koji stvara pjenu, može doći do smrti zbog gušenja pjenom. Otrovanome treba dati razrijeđenu sapunicu jer ona smanjuje pjenu.

 

 

 

 

 

ZUBI

 

 

 

Relativno česta povreda su izbijeni zubi zbog pada ili udarca. Ako sačuvate prisebnost duha kod ovakvih slučajeva možete mnogo pomoći

 

Zub koji vam je izbijen udarcem možete vratiti ako najkasnije 20 minuta nakon udarca dođete stomatologu.

Zub koji vam je izbijen nemojte primiti za njegov unutrašnji dio (korijen), nego za onaj dio koji je inače izvan zubnog mesa, vrlo lagano isperite u mlijeku.

Ako ozlijeđeni na to pristane, potom lagano stavite zub u njegovo ležište u čeljusti. Na zub stavite čistu gazu, a ozlijeđeni treba mirno i polagano, ali ipak s nešto snage, zagristi gazu.

Kad ozlijeđeni ne želi da mu se zub vrati u čeljust, možete zub staviti u mlijeko dok ne dođete do stomatologa.

Kod ove povrede može doći do jakog krvarenja, pa povrijeđenom treba staviti na ranu potpuno čistu maramicu ili gazu koju on treba zagristi i držati dok ne dođe do liječnika. Kod ove povrede usta se ne trebaju ispirati.

Ako dođe do krvarenja iz zubnog mesa, potpuno čistu maramicu ili gazu treba namočiti u hladnu vodu i staviti na ranu.

 

 

 

 

VJEŽBE

 

 

 

UMIJEĆE PADANJA

Starije osobe, posebno one koje boluju od osteoporoze, boje se padova. Teške posljedice i lomovi mogu se ublažiti ako se naučite pravilno padati, a to se može uvježbati

Pad obično iznenadi starije ljude i zatekne ih nepripremljene. Samo se malo spotaknu izlazezeći iz autobusa, okliznu se na ledu ili u kupatilu, a kako ne mogu zadržati ravnotežu, obično dođe do prijeloma kostiju, pa čak i potresa mozga. Lomovi kostiju se mogu izbjeći ako se čovjek nauči kako treba padati, a to umijeće je posebno važno u zimskim periodima.

Mnogima će to izgledati nevjerovatno, ali da bi tijelo pri padu zauzelo jedini pravilan i siguran položaj, treba vježbati! Da biste to bolje razumjeli, zamislite da bacate loptu na pod. Ako je bacite uspravno, odskočit će također uspravno. Ali, ako je bacite pod malim uglom, otkotrljat će se po podu. Slično se događa i s ljudskim tijelom.

Glavni problem kod padanja je trenutak dodira sa zemljom. Udarac treba primiti na što je moguće veću površinu tijela i zatim se otkotrljati. To se postiže pravilnim skupljanjem tijela uz korištenje ruku i nogu kao amortizera koji smanjuju udarac.

 

 

 

 

Da biste naučili kako treba pravilno padati, ove vježbe vam mogu pomoći, ali prije vježbanja svakako se savjetujte s liječnikom. Ako su vam u početku teške, ponovite ih nekoliko puta dok ih dobro ne uvježbate i postanete sigurni kad ih budete radili. Ali dok ih ne naučite, uz vas uvijek treba biti neko ko će vas pridržati.

 1. Stojeći na udaljenosti od jednog koraka od zida, s malo savijenim rukama pred sobom, padnite na zid tako da padanje amortizirate (ublažite) rukama. Ponovite to 3 do 5 puta.

 

 1. Odmaknite se 2 koraka od zida i ponovite 2 do 3 puta prvu vježbu.

 

 1. Legnite na pod s licem okrenutim prema zemlji, a zatim se uprite na prste na nogama i rukama i podignite se s poda jedan do dva puta.

 

 1. Legnite na leđa tako da noge savijete u koljenima i primaknete prsima

 

 

 

 

 

Vježbe

Kada savladate osnovne vježbe koje smo opisali, možete pokušati napraviti i napredne vježbe padanja prema naprijed, na bok i unatrag. Uvijek počnite vježbati na mekanoj podlozi, na primjer na madracu ili pravoj gimnastičkoj strunjači. Kada dobro savladate ove vježbe na mekanoj podlozi, možete ih isprobati i na mekanom debljem tepihu ili deki, ali nemojte pretjerivati da se ne ozlijedite.

 

 

 

 

 

U početku vježbajte vrlo polagano, a potom ubrzajte koliko možete. Ako niste vični vježbanju i ako ste stariji, neka vas uvijek neko pridržava dok vježbate. Svaku od ove tri vježbe napravite desetak puta. Dodir s podom treba biti mekan, bradu uvijek držati uz prsa i nemojte zadržavati disanje prilikom padanja.

 1. Padanje prema naprijed

 

Kleknite, ispružite ruke, dlanovi neka budu u ravnini ramena. Polagano se spustite prema naprijed tako da se zadržite s ispruženim rukama kao nekakvim elastičnim oprugama. Nemojte se dočekati na dlanove da ih ne ozljedite, nego na ispružene prste.

 

 

 

 

 1. Čučnite i ponovite prvu vježbu.

 

Ako ste mlađi,spretniji ili uvježbani, iz stojećeg položaja polagano se sagnite u struku s ispruženim rukama i ponovite prvu vježbu. Ne smijete se baciti na pod, nego se lagano sagnite i spustite na ruke.

 

 

 

 

 1. Padanje na bok

 

Sjednite na pod, desnu nogu i ruku ispružite naprijed, savijenu ruku položite na desno rame, bradu naslonite na prsa. Polagano padnite na lijevi bok – zapravo se okrenite na tu stranu i polagano se zanjišite s lijeve strane stražnjice do lijevog ramena.

 

 

 

 1. Čučnite i vrlo polagano

napravite istu vježbu.

 

Ako ste uspjeli napraviti prve dvije vježbe bez straha, te ako ste mlađi, spretni ili uvježbani iz stojećeg položaja polagano savijete lijevu nogu i napravite istu vježbu, ali neka vas pritom neko drži oko pasa. Ne smijete se baciti na pod, nego se lagano sagnite i spustite na lijevu stranu.

 

 

 

 

 1. Padanje unatrag

 

Sjedeći na podu noge savijte u koljenima a ruke ispružite. Držeći se dlanovima za koljena, prevalite se na lagano savijena leđa. Bradu držite uz prsa. Ruke spustite na pod da se ne biste prevrnuli na zatiljak.

 

 

 

 

 

Čučnite i polagano ponovite prvu vježbu. Nemojte se prebrzo prevaliti na leđa da zatiljkom ne udarite u pod. Pridržavajte se rukama. Samo mlađi i izvježbani ljudi smiju ovu vježbu ponoviti iz stojećeg položaja, polagano se spuštajući u čučanj i na leđa.

 

 

 

 

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »