PRAVILA KOJA BI SVI TREBALI ZNATI: KAKO ŽIVJETI SA 30, 40, 50 I 60 GODINA

PRAVILA KOJA BI SVI TREBALI ZNATI: KAKO ŽIVJETI SA 30, 40, 50 I 60 GODINA

 

 

 

Svaki period života zahtijeva različitu prehranu, vrstu fizičke aktivnosti, ali i preventivne preglede kako bi osoba što duže bili vitalna, puna energije i zdrava.

Ljekari u nastavku ističu na šta treba obratiti pažnju u životnoj fazi u kojoj se trenutno nalazite, ali i na šta trebate zaboraviti.

 

 

 

 

Nakon 30-te godine razmišljajte o potomstvu i obavite preventivne preglede

Onaj ko prestane pušiti između 25. i 30. godine, dobija dodatnih deset godina života, pa je krajnje vrijeme da se riješite ove nezdrave navike.

Također, izbjegavajte obroke u restoranima brze hrane, jer obiluju mastima, šećerom i pojačivačima ukusa.

Preventivni pregledi (analiza krvi i mokraće, fizički pregled) u ovom periodu otkrivaju dijabetes, povišen krvni pritisak, oboljenja štitne žlijezde, pa čak i autoimune bolest, poput reume. Gastroenterološki pregled, pregled dojke za žene i prostate kod muškarca također se preporučuju.

Žena bi u ovim godinama trebala planirati potomstvo, jer već poslije 35. plodnost značajno opada. Počnite uzimati preparate folne kiseline najkasnije mjesec prije planirane trudnoće. Ova supstanca važna je za pravilan razvoj nervnog sistema bebe i sprečava rascjep kičmenog stuba (spina bifida).

Zaboravite teretanu. U ovim godinama ćete biti izloženi ogromnom pritisku na poslu, koji nameću želju da gradite karijeru, uspostavljanje mreže kontakata, druženje. NIje potrebno da se bavite fizičkom aktivnošću svaki drugi dan kako biste sačuvali vitkost. Dovoljno je vježbati jednom sedmično, za vikend, pokazuju istraživanja. U toku sedmice, prošetajte pola sata brzim hodom u vrijeme pauze.

 

 

 

 

Nakon 40-te izbjegavajte šećer, naročito škrobni sirup, i redovno spavajte

Poslije 40-te neuredan način života ostavlja vidljive tragove u vidu podočnjaka, bora i nagomilavanja masnih naslaga. Vodite računa o tome da se dovoljno naspavate, zabave ograničite na jedan dan u sedmici i izbjegavajte alkohol.

Ako ste posljednjih godina dobili nekoliko kilograma, to je posljedica smanjene sposobnosti organizma da razgrađuje šećer i ugljikohidrate. Rizik od dijabetesa povećava se za pet posto ako ste se ugojili samo jedan posto, pokazuje dugoročna studija. Škrobni sirup je štetniji od običnog šećera i veoma brzo uzrokuje dijabetes. Ograničite unos mesa i mesnih prerađevina i svakodnevno se krećite na svježem zraku.

Muškarci u ovim godinama izloženi su pojačanom riziku od visokog krvnog pritiska, infarkta i moždanog udara. Smanjite stres, izbjegavajte masnu hranu, naspavajte se i svakodnevno budite na svežem zraku.

Žene nakon 35. proizvode manje polnih hormona, a najkasnije poslije 40. Osjetit ćete posljedice. Cjelokupna razmjena materija je blago usporena. Brže se gojite, sluzokoža se isušuje, uključujući i nos i oči. Sprej na bazi morske vode za nos i kapi za oči (hijaluronska kiselina) dat će joj vlažnost.

 

 

 

 

Nakon 50-te pazite na držanje i probajte nove stvari

Ako stalno sjedite za računarom, savijate glavu i trup naprijed, poslije dužeg vremena to može izazvati okoštavanje vrata i ramenog pojasa, kao i skraćenje mišića, tetiva i fascija.

Pluća gube volumen, trbušni organi (želudac i jetra) su sabijeni. Pršljenovi, koji se s godinama istanjuju, dodatno gube volumen i statika se mijenja, pa postajete pogrbljeni. Jednostavne vježbe disanja i istezanja, povlačenje ramena unazad i istezanje vrata djeluju preventivno, a bilo bi još bolje da se upišete na jogu.

Pokušajte da unesete promjene u svoj život, naučite nešto novo, bilo da je to kurs plesa ili stranog jezika.

Muškarci se trebaju čuvati depresije, jer su u 50-tim u zenitu karijere. Mnogi u tim godinama svode račune, a situaciju dodatno pogoršava smanjenje nivoa testosterone, što izaziva poremećaje sna, depresiju, probleme sa potencijom. Muškarci često sebi ne žele priznati da pate od depresije i ne liječe se.

Svaka četvrta žena poslije 50-te pati od osteoporoze. Zbog toga je važno unositi namirnice bogate kalcijem, uzimate preparate vitamina D, boraviti što duže na suncu i vježbati kako biste podstakli jačanje kostiju.

Zaboravite na savjet za izbjegavanje soli. Novija istraživanja pokazuju da smanjeni unos soli neznatno snižava krvni pritisak, ali zato povećava rizik od iznenadne srčane smrti i otkazivanja rada srca.

 

 

 

 

 

Nakon 60-te budite opušteniji i sretniji

Dokazano je da je sviranje instrumenta ili pjevanje u horu odlična vježba za mozak.

Mišićna masa kontinuirano se smanjuje nakon 30-te, ali proteinska prehranu usporava ovaj proces. Stručnjaci u ovim godinama preporučuju jedan gram proteina po kilogramu tjelesne težine. Muškarac od 80 kilograma treba unositi 80 grama bjelančevina dnevno, primjera radi, 50 grama tvrdog sira i 200 grama purećeg filea.

Prema naučnim studijama muškarci u ovim godinama više uživaju u ljubavi i seksu nego tokom mladosti. Međutim, savjetuje im se da budu oprezni. Naučnici upozoravaju da sredstva za potenciju povećavaju opasnost od infarkta zbog učestalih orgazama. Ovo, međutim, ne važi i za žene. Naprotiv, učestali seks kod žena u 60-tim godinama blagotvorno djeluje na njihovo zdravlje.

Joga je odličan način da žena sačuva fizičku i mentalnu mladost. Redovno vježbanje jača imunitet i poboljšava koncentraciju.

Zaboravite na multivitaminske preparate, jer su brojne studije pokazale da ćete imati puno više koristi od raznovrsne prehrane i svježih namirnica, koje su bogate mineralima i vitaminima.

 

 

 

 

 

Međutim, postoji jedan izuzetak: vitamini iz grupe B. Budući da se kod starijih ljudi ne apsorbuju kako treba, porazgovarajte s lekarom o injekcijama vitamina B koje odmah deluju.

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »