Poznati ruski pedijatar daje savjet roditeljima kako na pravi način zaštititi djecu od naleta virusa i prehlada

Poznati ruski pedijatar daje savjet roditeljima kako na pravi način zaštititi djecu od naleta virusa i prehlada

Poznati ruski pedijatar daje savjet roditeljima kako na pravi način zaštiti djecu od naleta virusa i prehlada.

 

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga djeca sedam dana u vrtiću pa 2 tjedna kod kuće i tako u krug.

Naši pedijatri savjetuju slične mjere i manje-više znamo što bi trebalo, a što ne, iako se toga manje-više ne pridržavamo.

 

 

 

 

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbjegavanje gužve.

“Koncentracija virusa pod vedrim nebom je tisućama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on.

Zato bi trebali dva puta razmisliti prije nego što povedemo djecu bilo kuda, a da to nije vani. Tužan je prizor vojska djece na pokretnim stepenicama kakvog trgovačkog centra, gdje hrle u igraonicu ‘pošto je vani hladno’.

Tužno je i što ćete od djeteta koje ide u vrtić često čuti: ‘Danas nismo bili vani.’

‘Zašto?’

‘Paaaa, hladno je.’

Sigurno je da odgajatelji znaju koliko je važan boravak vani i nadam se da je sve bliži trenutak kada će boravak vani uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku ‘maltretiranje djeteta’ ili bar prestati važiti kao argument – objašnjenje da je dijete “lijepo obučeno pa ne može vani”.

 

5 konkretnih savjeta čuvenog ruskog pedijatra

Ako neko u neposrednoj okolini kiše, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

Pranje ruku i provjetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom zraku, a praktično istog trena umiru na čistom, prohladnom, vlažnom i svježem zraku.

Dr Komarovski navodi optimalne vrijednosti zraka za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16 do 22°C, relativna vlažnost zraka – 40 do 70%.

„Držite se ovih granica“, kaže on, “Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte se! Održavajte vlagu u prostoriji. Provjetravajte!”

Stavite rukavice kad morate dohvatiti nešto na javnim mjestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prijevozu).

Vlažite sluzokožu dišnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirite usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 žličica soli na 1 litru provrele vode.

 

Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se posljednjih godina sve češće nose maske (odbijam zamisliti djecu pod maskama kako čilo trčkaraju u trgovačkom centru!). Maska, međutim, ne spašava zdravu osobu i nema razloga da je nosi onaj tko je zdrav, rekao je dr. Komarovski i dodao:

„Masku nosi oboljeli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost. Ne postoje medikamenti koji smanjuju vjerojatnost obolijevanja od virusne infekcije. Vjerojatnost obolijevanja umanjuje zdrava prehrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmijeh i vedro raspoloženje”.

stil.kurir

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »