POTPUNI LUDACI! Klimatski ekstremisti se zalijepili za avionsku pistu u Minhenu! Otkazani letovi (video)

POTPUNI LUDACI! Klimatski ekstremisti se zalijepili za avionsku pistu u Minhenu! Otkazani letovi (video)

Nemačke vlasti su u subotu privremeno zatvorile aerodrom u Minhenu nakon što je šest klimatskih aktivista probilo bezbednosnu ogradu i zalepilo se za pristupne rute koje vode do pista, izvestili su zvaničnici i lokalni mediji.

Aktivisti grupe Poslednja generacija protestovali su protiv letenja, najzagađujućeg vida prevoza, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Policija je privela šestorku.

 

Munich airport faces delays after climate activists breach runway

 

Dolazni letovi su morali da budu preusmereni na druge aerodrome, rekao je portparol aerodroma. Nakon nekoliko sati, dve aerodromske piste ponovo su otvorene, iako bi moglo doći do nekih poremećaja u rasporedu letova, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu aerodroma.

Poslednja generacija je objavila na platformi društvenih medija X, optužujući nemačku vladu da „umanjuje” negativne efekte letenja na životnu sredinu umesto da „konačno deluje iskreno”.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je napala proteste i pozvala da se oni prekinu. „Ovakve kriminalne radnje ugrožavaju vazdušni saobraćaj i štete zaštiti klime jer samo izazivaju nerazumevanje i bes“, napisala je ona na X-u.

 

 

Frejzer je takođe pozdravila napore policije da vrati red na aerodrom i pozvala na proveru bezbednosnih mera na aerodromu.

Generalni direktor nemačkog udruženja aerodroma Ralf Bajsel oštro je kritikovao postupke klimatskih aktivista.

„Ulazak u zonu bezbednosti vazduhoplovstva nije beznačajan prekršaj. Više stotina hiljada putnika sprečeno je da opušteno i tačno otpočnu svoj praznik Pedesetnice“, rekao je on za dpa.

 

 LUDACI! Klimatski ekstremisti se zalepili za avionsku pistu u Minhenu! Otkazani letovi

 

Beisel je takođe pozvao na strože kazne za aktiviste koji provaljuju na aerodrome.

Klimatske aktivnosti blokirale su letove na aerodromima u Hamburgu i Dizeldorfu na nekoliko sati u julu.

U januaru, poslednja generacija – poznata po tome što se lepila na ulice kako bi blokirala saobraćaj što je razbesnela mnoge Nemce – rekla je da će napustiti taktiku i preći na održavanje, kako kaže, „neposlušnih skupština“. Njihovi postupci su naveliko kritikovani, a kancelar Olaf Šolc ih je opisao kao „potpuno lude“.

 

 

NultaTačka

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »