Porodica preminule Nizame Pandur iz Glumine ogorčena zbog navoda ljekara da je preminula od korona virusa

Porodica preminule Nizame Pandur iz Glumine ogorčena zbog navoda ljekara da je preminula od korona virusa

Nizama Pandur je oboljela od karcinoma koji je zahvatio većinu njenog organizma, nakon liječenja u Zvorniku, upućena je u Tuzla, nakon nekoliko negativnih nalaza na korona virus, dva dana prije smrti i na samoj samrti Nizame, rađen još jedan test koji je bio pozitivan

 

UKC Tuzla ima zaštitne opreme još samo za 15 dana, apsurdno je da ...

 

 

Nakon što su danas mediji u BiH prenijeli vijest da je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla preminula Zvorničanka Nizama Pandur kao žrtva korona virusa oglasio njen sin Šemso koji je portalima u Zvorniku izrazio svoje negodovanje i neslaganje sa rješenjem o uzroku smrti njegove majke

Kako smo od njega saznali njegovoj majci je prije nešto više od tri mjeseca otkriven galopirajući karcinom jajnika koji je veoma brzo metastazirao zbog čega je njegova majka trpila užasne bolova.

 

 

 

 

– Doktori u Tuzli su mi rekli da ona ima i jednu vrstu raka krvi koja je slična leukemiji. Po noći nije mogla da spava i vrištala je od bolova, bila je teško bolesna. Liječila se u bolnici u Zvorniku i trebala je da nastavi liječenje u Banjaluci. Zbog činjenice da je Banjaluka udaljena, te da je ne bih mogao posjećivati tražili smo da je prebace u Tuzlu, što je na kraju i učinjeno. Imam nalaze u kojima se jasno vidi težina njene bolesti, a zbog toga je i moj otac došao iz Austrije, jer smo bili svjesni da može umrijeti svakog časa. U UKC Tuzla su joj uradili isječak na preponi nakon čega su je otpustili kući. Prije sedam dana stigli su rezultati i javili su nam da je hitno dovedemo u bolnicu. Tražili su da prije toga uradimo test na korona virus koji nije stariji od 24 časa. Kontaktirao sam bolnicu u Zvorniku u kojoj mi je rečeno da je to neizvodljivo i da se rezultati testova čekaju duže od jednog dana, jer svi idu u Banjaluku – rekao je Šemso Pandur, sin preminule Nizame.

 

 

 

 

Nakon što je pokušao na još nekoliko mjesta da uradi test na koronu za majku nazvao je UKC Tuzla i oni su ga obavijestili da doveze majku, te da će oni uraditi test.

– Moja majka nije mogla da govori, nije vidjela ni čula i bila je nepokretna kada sam je odvezao u bolnicu. Mislim da nije imala više od 30 kilograma kada sam je odvezao u bolnicu. Po dolasku u UKC Tuzla odmah su joj uradili test na koronu i izmjerili temperaturu koja je bila 35,7 stepeni. Nakon što je primljena u bolnicu, ja sam se vratio kući. Sutradan su mojoj sestri javili da majka ima korona virus, a jutros su nas pozvali i obavijestili da je ona umrla. Na otpusnoj listi piše da je uzrok smrti COVID 19, a ja odgovorno tvrdim da je to laž i da je moja majka umrla od karcinoma jajnika koji je metastazirao, pored svega toga nisu mi dali na uvid nalaz testiranja, što mi nije omogućeno uz obrazloženje da to nisu u mogućnosti, sram da ih bude – ističe Pandur.

 

 

 

 

Ono što najviš boli i potresa Šemsu Pandura je činjenica da majku neće moći da sahrani onako kako dolikuje.

– Moju majku su umotali u najlone i dezinfikovali, a nakon toga su je stavili u limeni sanduk koji je zavaren. Nisam mogao da je vidim, a na moje insistiranje da mi majku makar fotografišu da znam da je u sanduku došla je načelnica hematologije koja mi je u suzama saopštila da to nije moguće i da moramo poštovati procedure. Zaista ne znam kome je u interesu da ljude koji umru od nekih drugih bolesti vodi da su umrli od korone i da ih ne možemo sahraniti onako kako dolikuje – zaključio je Pandur.

 

 

 

 

Sahrana Nizame Pandur biće obavljena sutra na groblju u Glumini u 13.15 časova.

– Nije mi dozvoljeno da po našim običajima (okupam) gasulim majku što je dio vjerskog obreda, a neće biti ni vožena pred džamiju, već će je direktno sahraniti u zemlju. To me strašno boli, jer moja majka sigurno nije umrla od korone i to odgovorno tvrdim rekao je za Zvornički ba Šemso Pandur i dodao da ga ne bi čudilo da je možda mati negdje i pokupila virus kada su je prebacili na zaraznu, ali to nije urzok njene smrti jer je već nekoliko mjeseci bila u takvom stanju da se svakog trenutka očekivala vijest o onom najgorem za jednu porodicu. Mi smo se pripremili za trenutak da ostajemo bez majke i živjeli smo s tom činjenicom da ćemo je izgubiti. Nikada neću halaliti oduzimanje mogućnosti dostojanstvene dženaze i ispraćaja mojoj majci kako dolikuje ljudskom biću. Nisam tražio da je voze na zarazno i infektivno nego da je liječe, a oni su to uradili i onda je nažalost stiglo  veliko ogorčenje i tuga za moju porodicu i sve one koji su poznavali moju majku. Svi mi u kući smo testirani i negativni smo iako se nismo odvajali od majke dok je bila na kućnom liječenju, zaključio je na kraju razgovora Pandur.

 

 

 

 

zvornicki.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »