Pogrešna dijagnoza je najčešća ljekarska greška, ali i najozbiljnija – OVDE SU TRI NAJČEŠĆE BOLESTI SA POGREŠNOM DIJAGNOZOM

Pogrešna dijagnoza je najčešća ljekarska greška, ali i najozbiljnija – OVDE SU TRI NAJČEŠĆE BOLESTI SA POGREŠNOM DIJAGNOZOM

 

 

 

 

 

Pogrešna dijagnoza je najčešća ljekarska greška, ali i najozbiljnija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnom dijagnozom, ali se procjenjuje da je otprilike 40.000 do 80.000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnom dijagnozom.

Kako bi otkrili koja stanja doktori najčešće pogrešno dijagnostifikuju, a koje mogu voditi do smrti ili velikih oštećenja, stručnjaci su istražili i analizirali više od 11.000 prijavljenih slučajeva nesavjesnog postupka. Rezultati su objavljeni u magazinu Diagnosis.

 

 

 

 

  • Postoji otprilike 10.000 bolesti od kojih se svaka manifestuje kroz druge simptome, pa može biti malo obeshrabrujuće razmišljati kako riješiti problem pogrešne dijagnoze – rekao je dr David Newman-Toker, direktor Instituta za uspješne dijagnoze.

 

 

 

 

 

“Velika trojka”

Istraživački tim je zaključio da je iznenađujuće mali broj zdravstvenih stanja povezan s najčešćim pogreškama u dijagnozi.

Tri različite bolesti su bile odgovorne za najozbiljnije pogreške: infekcija, vaskularne poteškoće i karcinomi.

Naučnici su proučavali koliko su ozbiljne i česte greške i gdje se najčešće događaju.

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezana su s tumorima. Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema događa se u 22 posto slučajeva, a 13,5 posto kod infekcija.

 

 

 

 

 

“Veliku trojku” su naučnici podijelili na 15 specifičnih stanja i na samom su vrhu karcinom pluća, moždani udar i sepsa. Na listi su se našli i srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki.

  • Ovi su rezultati pomogli pri stvaranju ‘mape’ kako bi lakše shvatili koji se problemi moraju rješavati u medicinskom sustavu – zaključio je dr Newman –Toker, prenosi Ordinacija.vecernji.hr.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »