POČINJU TESTIRANJA NA LAKOVJERNIM LJUDIMA: VEĆ U SEPTEMBRU BI MOGLI IMATI MILION VAKCINA ZA TAKOZVANI KORONAVIRUS

POČINJU TESTIRANJA NA LAKOVJERNIM LJUDIMA: VEĆ U SEPTEMBRU BI MOGLI IMATI MILION VAKCINA ZA TAKOZVANI KORONAVIRUS

 

 

 

Milion vakcina za koronavirus, na kojima rade naučnici s uglednog britanskog univerziteta Oxford, moglo bi biti proizvedeno već u septembru ove godine, puno prije nego što se očekivalo.

 

 

 

 

 

 

Testiranje vakcine na ljudima počet će u četvrtak, najavio je ove sedmice Matt Mancock britanski sekretar za zdravstvo.

Na vakcini rade Jenner institut i Oxford Vaccine Group, a Britanska vlada će u projekat podržati sa dodatnih 20 miliona funti, piše Telegraph.co.uk.

  • Podržat ćemo projekat i dati im sva moguća sredstva potrabna da uspiju – rekao je Hancock.

Nova sredstva Britanske vlade ići će pravo na klinička testiranja, najavio je Andrew Pollard, glavni istraživač i profesor pedijatrijske infektologije i imunologije na Univerzitetu “Oxford”.

  • Sva će sredstva ići na razvijanje kliničkih testiranja, da bi bili sigurni da smo potpuno testirali vakcinu na zdravim odraslim osobama – rekao je Pollard za Sky News i dodao da nakon toga slijedi testiranje na drugim dobnim skupinama.

 

 

 

 

Pollard i njegov tim najavili su da će u septembru proizvesti milion doza eksperimentalne vakcine, što je puno ranije od predviđanja srručnjaka, koji su uglavnom najavljivali da će za vakcinu biti potrebno između 12 i 18 mjeseci.

Iako se još uvijek radi o ranoj fazi, testiranja na ljudim počinju naredne sedmice, a već se prave planovi za masovnu proizvodnju, pod rizikom.

To znači da će se vakcine proizvoditi u velikim brojevima, ali s rizikom da budu beskorisne ako testiranja pokažu da nisu efikasne.

 

 

 

 

Važno je dodati da britanci neće biti u povlaštenom položaju kada je u pitanju korištenje vakcine za kornavirus koju razviju univerziteti finasirani novcem poreznih obveznika. Naime, postoji dogovor sa Svjetskom zadravstvenom organizacijom po kojem je Velika Britanija pristala da sarađuje sa 20 zemalja i globalnim organizacijama te ukoliko otkriju vakcinu svoj nalaz moraju dijeliti s drugima.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »