PET NAMIRNICA KOJE ĆE VAS UGRIJATI I SPRIJEČITI PREHLADU I GRIPU

PET NAMIRNICA KOJE ĆE VAS UGRIJATI I SPRIJEČITI PREHLADU I GRIPU

 

 

 

Osim odjeće, od hladnoće možete se zaštititi i konzumiranjem nekih jela poznatih po tome što griju tijelo iznutra.

Nutricionisti navode pet takvih namirnica koje svakako trebate uključiti u prehranu tokom predstojeće zime.

 

 

 

Bijeli luk

Njegov osebujan okus potječe od sumpornih spojeva koje sadrži, kao što je alicin – koji ne samo da ima antibakterijska djelovanja, nego je i učinkovit antioksidans, te održava srce ugrijanim. Bijeli luk će vas također zaštiti od prehlade i gripe i spriječiti zimske alergije tako što će ojačati imunitet.

 

 

 

Đumbir

 

 

On sadrži puno termogenetskih spojeva koji djeluju na stvaranje unutarnje topline. Također, ublažava grlobolju, prehladu i kašalj, te održava uobičajene zimske tegobe respiratornog sistema na pristojnoj udaljenosti.

 

 

 

Meso

Nevegetarijanska hrana sadrži željezo, mineral koji stimulira produkciju topline tako što šalje signale tiroidnim hormonima koji su uključeni u regulaciju tjelesne temperature.

 

 

 

Med

 

 

Za razliku od drugih namirnica koje imaju snažan okus, med je nešto što možete konzumirati i samo. Med trenutno namami proizvodnju tjelesne temperature, te odmah imate osjećaj da vam je toplije u ustima i grlu. Osim toga, med se dugo koristi kao kućni lijek u borbi protiv zimskih infekcija, i kad one napadnu i preventivno.

 

 

 

 

Limun

Limun je neizbježna zimska namirnica za borbu protiv hladnoće. Uz to što je bogat vitaminom C, on poboljšava imunitet i bori se protiv uobičajene prehlade, kašlja i sezonske gripe.

 

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »