PERŠUN IMA VIŠE VITAMINA C OD LIMUNA: ŠTITI KRV I BEŠIKU, DOBAR JE I KAO ZAŠTITA OD RAKA PLUĆA

PERŠUN IMA VIŠE VITAMINA C OD LIMUNA: ŠTITI KRV I BEŠIKU, DOBAR JE I KAO ZAŠTITA OD RAKA PLUĆA

 

 

 

Snažan diuretik i namirnica broj jedan u detoksu tijela jer učinkovito uklanja toksine iz organizma te najpopularniji začin na svijetu, peršun je i dobar regulator krvnog pritiska, smiruje živčani sistem, poboljšava imunitet, a njegov sok ili čaj u narodnoj se medicini koristi kao lijek za slabovidnost.

 

 

Peršun također pojačava cirkulaciju, ublažava probleme s bešikom i mokraćnim kanalima, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, spriječava iritaciju nakon uboda insekata. Peršunovo lišće bogato je eteričnim uljima, vitaminima A i kompleksom B-vitamina.

 

 

 

 

 

Po količini vitamina C peršun daleko nadmašuje limun jer ga u 100 grama ima čak 166 miligrama. Peršun sadrži posebne sastojke koji su vrlo važni za naše zdravlje. Prirodna eterična ulja, njih čak 42, uključujući miristicin, limonene, eugenol i alfatujene, pomažu u zaštiti od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

 

 

 

 

 

 

Osim toga, peršun je odličan izvor vitamina C, K i A (posebice karotenoida i beta-karotena) koji nas štite od mnogih bolesti. Peršun je dobar izvor folne kiseline, važne za zdravlje mozga i kardiovaskularnog sistema.

 

 

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »