PAŽNJA: EVO ODAKLE VREBAJU OTROVI U KUĆI

PAŽNJA: EVO ODAKLE VREBAJU OTROVI U KUĆI

Otvori za ventilaciju, voda iz slavine, sredstva za čišćenje doma, šamponi, kao i odjeća od vještačkih materijala, zbog toksičnih sastojaka, mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Jako dobro pazite na to šta i kako jedete, redovno se krećete i mislite da živite zdravo – ali šta je sa vašim domom, da li vam je ikada palo na pamet da je možda upravo on toksičan?

Vjerovali ili ne, u gotovo svakom domu može da se pronađe visok procenat otrova, počevši od filtera za ventilaciju, pa sve do kozmetike i zato je krajnje vrijeme da obratite pažnju i na to.

 

 

 

Ventilacija

Ljudi provode više od 80 posto vremena u zatvorenom prostoru u kojem vazduh može da bude zagađeniji od onog napolju. Savremeni stanovi dizajnirani su tako da budu energetski efikasniji, što znači da nema puno ventilacije, pa prašina, grinje i perut kućnih ljubimaca ostaju zatvoreni, a to znatno pogoršava bolesti poput alergije i astme. Zato je jako važno da redovno, odnosno svaka tri mjeseca, mijenjate i čistite filtere uređaja za klimatizaciju i ventilaciju da zagađivači poput polena ne bi ostajali u zatvorenom prostoru.

 

 

 

Tepisi

Tepisi, pogotovo oni od zida do zida, takođe mogu da sadrže velike količine prašine, peruti i plijesni. Kada prospete sok, iako ste očistili mrlju, taj dio tepiha postaje vrlo plodno tlo za razvoj plijesni. Mali tepisi su u tom slučaju bolji izbor, jer ih je mnogo lakše pomjeriti, očistiti, dobro osušiti i vratiti.

 

 

 

Voda iz slavine

Olovo, hlor i pesticidi vrlo lako mogu da zagade ono što se nađe u sudoperi, zato dobro razmislite o filteru. Nije loša ideja da testirate vodu iz slavine u vašem domu. Takođe, filtere je potrebno redovno mijenjati, a stare nemojte da bacate u smeće, jer zbog olova i drugih hemikalija mogu da zagade podzemne vode.

 

 

 

Odjeća

Odjevni predmeti izrađeni od sintetičkih materijala poput vještačke svile, poliestera i elastina napravljeni su ili se tretiraju otrovnim hemikalijama poput formaldehida da se ne bi zgužvali i naborali. Formaldehid je svojevremeno bio povezivan sa razvojem raka pluća, zato je svakako preporučljivo da odaberete odjeću od prirodnih materijala, kao što su pamuk, svila, konoplja ili organska vuna.

 

 

 

Šamponi

Mnogi šamponi sadrže sulfate, a sastojci odgovorni za pjenušanje šampona takođe su dio i deterdženata za pranje veša, ali najgore je to što uopšte ne pomažu da kosa ili odjeća budu čisti, već ih čini krhkima. Najbolje je da birate proizvode bez sulfata, parabena i mirisa, koji su napravljeni od prirodnih sastojaka, na primjer crvenog grejpfruta i eteričnog ulja pomorandže.

Sredstva za čišćenje

 

 

 

Mnogobrojna sredstva za čišćenje imaju vještačke mirise koji mogu da iritiraju plućai da pogoršaju astmu i alergije. Da biste to izbjegli, imajte na umu da u kuhinji sigurno imate dovoljno sastojaka koji neće da naškode vašem zdravlju, a jednako su djelotvorni poput kupljenih proizvoda.

Pomiješajte u boci sa raspršivačem jabukovo sirće sa destilovanom vodom, pa time zamijenite kupovna sredstva za čišćenje stakala. Takođe, limun uspješno uklanja mrlje od tvrde vode, a soda bikarbona je super za ribanje lonaca.

 

 

 

Pranje i sušenje odjeće

Velik uticaj na naše zdravlje ima način na koji se brinemo o odjeći. Kada god ste oprali i u mašini za sušenje veša osušili određeni proizvod, to je imalo veći uticaj na okolinu, nego sam proces proizvodnje određenog odevnog predmeta.

Energiju, ali i količinu otrova možete da uštedite/smanjite ako manje koristite mašinu za sušenje veša, a češće prostirite veš i ostavljate ga da se osuši na svježem vazduhu.

 

 

 

 

Nered

Organizovan i uredan dom vodi jasnijem umu i zdravijem tijelu, dok gomilanje stvari otežava razmišljanje, ali je i znatno teže da očistite takav prostor, pa on postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje uzrokuju brojne bolesti. Rješenje je da izbacite nepotrebne stvari iz kuće, uključujući stare kućne aparate koje više ne koristite.

 

 

 

 

aura.ba

 2,457 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »