PACIJENTICA ČISTILA MASLINE DOK SU JOJ OPERISALI TUMOR NA MOZGU

PACIJENTICA ČISTILA MASLINE DOK SU JOJ OPERISALI TUMOR NA MOZGU

 

 

 

Pacijentica je otkoštavala masline za pripremu specijaliteta karakterističnog za italijanski grad Ascoli Piceno u pokrajini Marche poznat po nazivu ‘Olive all’ascolana’

 

 

 

Hirurzi od pacijenata obično traže da, za vrijeme operacije na mozgu sviraju violinu ili gitaru, no šezdesetogodišnja Italijanka je za vrijeme kompliciranog zahvata vadila koštice iz maslina, potrebne kao glavni sastojak jednog italijanskog kulinarskog specijaliteta.

 

 

 

Operativni zahvat, koji su obavili neurohirurzi bolnice u Anconi trajao je dva i po sata. Pacijentici, koja je cijelo vrijeme bila budna, uspješno je odstranjen tumor na lijevoj strani mozga, piše italijanska agencija Ansa.

Video pogledajte I OVDJE

  • Ova nam metoda omogućuje da nadziremo stanje pacijenta i funkcije mozga te pomaže da graduiramo aktivnosti tokom operacije – pojasnio je dr. Roberto Trignani koji je predvodio tim od 11 specijalista; neurohirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofiziologa i medicinskih sestara, koji su učestvovali u operativnom zahvatu.

 

 

 

 

Kazao je da je riječ o metodi “awake”, tokom koje se pacijent održava budnim i obavlja ono što sam izabere. Aktivnost koju pacijent radi za vrijeme zahvata bira se ovisno o dijelu mozga koji se operira, ali na temelju individualnih navika pacijenta.

Pacijenti su budni da bi doktori uočili određena neurološka stanja u dijelovima mozga koja utječu na vid, pokretljivost ili govor. Nerijetko za vrijeme zahvata postavljaju pitanja pacijentima. Centar za kontrolu govora, pamćenje i pokrete nalazi se u lijevome temporalnom režnju, pojasnio je dr. Trignani.

 

 

 

 

Tim doktora Trignanija u posljednjih je pet godina izveo šezdesetak sličnih operacija.

Ansa piše da je pacijentica otkoštavala masline za pripremu specijaliteta karakterističnog za italijanski grad Ascoli Piceno u pokrajini Marche poznat po nazivu ‘Olive all’ascolana’.

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »