Ovo su najbolje biljke protiv ćelavosti

Ovo su najbolje biljke protiv ćelavosti

 

 

 

 

 

Mnogi muškarci bi željeli da spriječe ćelavljenje, dok žene traže način da uklone nepoželjne dlake na licu i tijelu. Da li postoji rješenje za oba problema uz pomoć prirodnih lijekova? 

 

 

 

 

 Čičak i vrba

U ruskoj narodnoj medicini čičak je oduvijek bio lijek „broj jedan“ protiv ćelavljenja. Odvar od listova ove biljke su koristili za pranje kose, dok su od korijena pravili ulje za kožu glave. Danas se čičkovo ulje može pronaći u svim apotekama, ali najbolje je da ga napravite sami, jer će domaće sredstvo djelovati mnogo efikasnije.

Tokom proljeća iskopajte svježe korijene čička, dobro ih operite i sitno isjeckajte. Prelijte sirovinu sa nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji 1:2 i ostavite da odstoji na suncu dvije sedmice. Utrljajte čičkovo ulje u kožu glave tri-četiri puta dnevno.

Na isti način možete napraviti i ulje od kore vrbe, koje takođe sprječava opadanje kose. U ovom slučaju sredstvo mora da odstoji mjesec dana prije upotrebe.

 

 

 

 

 

Kopriva 

Prije nanošenja ulja od čička obavezno operite kosu i isplaknite je čajem od koprive i podbjela. Ovo sredstvo će znatno povećati efekat liječenja.

Napravite smjesu od isitnjenog lišća koprive i podbjela u proporciji 1:1. Jednu čašu bilja prelijte sa jednim litrom ključale vode. Ostavite da odstoji dva sata. Nakon toga isplaknite čajem čistu kosu.

Slično dejstvo će imati i čaj od mladih listova bokvice, suručice (medunike), majčine dušice ili šišarki hmelja.

 

 

 

 

 

Ovas

Lijekovi za spoljašnu upotrebu će djelovati efikasnije ako ćete tokom tretmana istovremeno konzumirati i mliječni odvar od ovasa kao dodatno sredstvo.

Dvije čaše neoljuštenog ovsa u zrnu prelijte sa šest čaša ključalog mlijeka. Kuhajte na slaboj vatri dva minuta, pa ostavite da odstoji 30 minuta. Popijte čašu procijeđenog odvara tri puta dnevno.

 

 

 

 

 

Tatula

Ako vam nije cilj da spriječite ćelavost nego da usporite rast nepoželjnih dlaka, možete napraviti ulje od dature, odnosno tatule.

Prelijte semenke ili listove tatule nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji 1:2 i ostavite da odstoji na suncu dvije sedmice. Utrljajte ulje na noge ili dijelove lica sa pojačanom maljavošću odmah nakon epilacije. Veoma je bitno da prije procedure epilirate dlake (ne da ih obrijete!), jer ulje mora da djeluje direktno na folikulu. Nakon toga koristite sredstvo svakodnevno tokom dva-tri mjeseca.

Napomena: ovo ulje je samo za spoljašnju upotrebu, jer je tatula otrovna biljka i ne koristi se za pravljenje čajeva i tinktura.

 1,875 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »