OVO JE JEDINI NAČIN DA RAK DOJKE UOČITE NA VRIJEME!

OVO JE JEDINI NAČIN DA RAK DOJKE UOČITE NA VRIJEME!

 

 

 

Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po cijelom organizmu.

 

 

 

 

 

Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem pojavom izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti promjenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice.

Rak dojke se danas može uspješno liječiti. Za bolji uspjeh liječenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće liječenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim ljekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).

Na osnovu pregleda ljekar odlučuje koji je najbolji način za liječenje raka dojke. Najčešće, liječenje karcinoma dojke podrazumijeva operaciju, zračnu terapiju, i hemioterapiju.

 

 

 

Oblici i stadijumi karcinoma dojke

 • Duktalni karcinom dojke – najčešći tip karcinoma dojke koji nastaje iz ćelija kanala mliječne žlijezde.
 • Lobularni karcinom dojke – nastaje iz ćelija režnjeva mliječne žlijezde i on se, za razliku od ostalih tipova karcinoma dojke, javlja u obje dojke.
 • Inflamatorni karcinom dojke – najređi je tip karcinoma dojke, a prepoznaje se po razvoju otoka, crvenila i povišene temperature dojke.

Stadijum karcinoma dojke označava koliko je tumor narastao i gdje se bolest proširila u organizmu. Određivanje stadijuma raka dojke vrši ljekar i na osnovu stadijuma i drugih kriterijuma odlučuje o odgovarajućem načinu liječenja.

Širenje na druge organe

Ćelije karcinoma dojke preko krvi i limfe mogu dospjeti u limfne žlijezde i druge organe (kosti, pluća, jetra, mozak), gdje rastu i stvaraju novi tumor. Tada govorimo o odmaklom stadijumu bolesti (metastaze).

 

 

 

Ukoliko žena zna osnovne informacije o raku dojke, može prepoznati bolest u ranoj fazi, na vrijeme započeti liječenje i tako povećati šanse za izlječenje.

Važno je znati da je trudnoća nakon liječenja od karcinoma dojke moguća, naročito ako nije došlo do oštećenja funkcije jajnika od hemioterapije.

 

 

 

 

Simptomi koji se najčešće javljaju

 • Obično ne daje simptome
 • Asimetrija u izgledu dojki (dojke nejednakog izgleda ili veličine)
 • Izražen venski crtež na koži jedne dojke
 • Uvlačenje bradavice i/ili areole
 • Malinast izgled, uz pojačano perutanje kože bradavice
 • Namreškanost, zaravnjenost, kožna jamica u nivou kože izvan areole i bradavice
 • Otok kože dojke sa izgledom pomorandžine kore
 • Crvenilo ograničeno na dio dojki ili crvena dojka u cjelini
 • Uvećani limfni čvorovi u pazuhu, u jami iznad ili ispod ključne kosti
 • Rane na koži dojke (inficirane, krvave, sa teškim zadahom).

 

 

 

 

Zbog svega navedenog, od ekstremne je važnosti da minimum jednom mjesečno uradite samopredled obje dojke (pregled opipavanjem tkiva dojke), minimum jednom godišnje odete na kontrolu i ultrazvuk dojke, kao i na mamografiju – koja je najpouzdanija dijagnostička metoda kada je karcinom dojke u pitanju.

 

 

 

 

Od toga da li ovaj podmukli oblik raka otkrijete na vrijeme, zavisi i šansa za izliječenje. Jer, ukoliko se otkrije na vrijeme, ovaj karcinom je u ogromnom procentu izlječiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

HAYAT

 4,425 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »