OVI NE MISLE STATI?! CDC DAO ZELENO SVJETLO ZA ČETVRTU DOZU VAKCINE!

OVI NE MISLE STATI?! CDC DAO ZELENO SVJETLO ZA ČETVRTU DOZU VAKCINE!

CDC je odobrio četvrtu dozu vakcine protiv Covid-19 za odrasle sa kompromitovanim imunološkim sistemom. Što je omogućilo još jednu dozu usred zabrinutosti zbog slabljenja imuniteta, jer neke farmaceutske kompanije nagoveštavaju godišnje pojačane doze za sve Amerikance.

Oni koji su “umereno i teško imunokompromitovani” mogu primiti ukupno četiri doze vakcine protiv covid-a, uključujući početnu inokulaciju sa dve doze, jednu dodatnu dozu(treća-booster doza), nakon čega sledi još jedna doza(četvrta-booster+ doza), rekli su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u ažuriranom uputstvo u utorak.

Imunokompromitovani su prvi za koje se ovo odobrenje dobilo za pojačivače vakcine još u avgustu, a američke zdravstvene agencije su naknadno odobrile dodatne doze za ljude u drugim visokorizičnim kategorijama, kao što su oni od 65 i više godina i odrasli koji će biti izloženiji virusu.

Međutim, za imunokompromitovane, CDC klasifikuje treću dozu kao “dodatnu dozu”(booster), koja koristi istu količinu vakcine kao prethodne dve, dok je četvrta doza koja je odobrena u utorak definisana kao “dopunska”(booster+). Četvrta doza koristi samo polovinu volumena ostalih doza.

 

Izmenjene smernice dolaze ubrzo nakon što su američke zdravstvene agencije odobrile pristup “pomešaj i spoji” pojačivačima za sve odrasle osobe. Ovaj potez omogućio je onima koji su primili jednu marku vakcine protiv covid-a za svoju prvu dozu da izaberu nekog drugog proizvođača za drugu dozu, što bi značilo da ako je neko ko je prvo primio Moderninu vakcinu protiv covid-a, na primer, mogao izabrati Pfizer-BioNTech za svoju drugu ili treću ili četvrtu dozu.

Debata o dopunskim dozama započela je kako su se pojavili podaci da imunitet izazvan vakcinama vremenom slabi, što ukazuje na potrebu za dodatnim dozama kako bi se osigurala produžena zaštita. Međutim, sa pojačivačima koji su sada formalno odobreni za sve veću grupu Amerikanaca, tačna definicija “potpuno vakcinisanih” polako se zamagljuje.

U septembru je glavni savetnik Bele kuće za Covid, Entoni Fauči priznao da će dodatne doza “verovatno” biti potrebne da bi se Amerikanaci u budućnosti kvalifikovali kao “potpuno vakcinisani”, što je prošle nedelje ponovila direktorka CDC Rochelle Walensky, koja je napomenula “Mi ćemo možda trebati da ažuriramo našu definiciju ‘potpuno vakcinisan’” zbog dodatnih doza pojačivača vakcina protiv covid-a.

Sa imunokompromitovanim odraslim osobama sada ovlaštenim da prime četvrtu dozu vakcine protiv covid-a i američkim zdravstvenim zvaničnicima koji sve češće govore o potrebi za dodatnim dozama, neke kompanije Big Pharma sada predviđaju “stalnu potrebu za pojačivačima”, a predsednik Moderne Noubar Afeyan u utorak je izjavio; „možda će trebati godišnji booster.”

Afeyan, koji se nedavno probio na prestižnoj Forbesovoj listi 400 sa velikim profitom od pandemije COVID-19. Nije prvi izvršni direktor Big Pharma koji je predložio beskrajnu seriju pojačivača, pri čemu je izvršni direktor Pfizer-a Albert Bourla pokrenuo ideju o “godišnjoj revakcinaciji” još u april.

 

 

 

Nulta Tačka/RT

 1,578 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »