OVE STVARI MORATE IZBACITI IZ KUĆE: UTJEČU NA VAŠE ZDRAVLJE, POLAKO VAS TRUJU Riješite ih se čim prije i to bez puno razmišljanja

OVE STVARI MORATE IZBACITI IZ KUĆE: UTJEČU NA VAŠE ZDRAVLJE, POLAKO VAS TRUJU Riješite ih se čim prije i to bez puno razmišljanja

 

 

Iako toga često niste ni svjesni, s vremenom u prostor u kojem živite ili radite gomilate stvari koje vam nisu potrebne, no vi svejedno mislite da će vam kad tad zatrebati.

No, čišćenje nereda olakšat će boravak u prostoru u kojem provodite najviše vremena.

Možda toga niste svjesni, ali nagomilavanje stvari ne narušava samo izgled vaše kuće, stana ili ureda, već šteti i vašem zdravlju, piše portal health.com.

 Evo oko bacanja kojih stvari ne biste trebali puno razmišljati kad se primite čišćenja:

Stara kozmetika

Kao i hrana, i kozmetika ima rok trajanja, a neke od anketa su pokazale da samo jedna od četiri žene obraća pažnju na rok trajanja koji ima šminka. U većini slučajeva zaboravljaju kad su kupile neki proizvod pa ga koriste i nakon isteka roka. Maskare i olovke kojima je istekao rok mogu povećati rizik od infekcija, a slično je i sa starim ruževima za usne. Ako je kremama istekao rok trajanja, a promijenile su miris ili boju, nikako ih nije preporučljivo stavljati na lice jer mogu izazvati alergijske reakcije.

Spužve i četke za tuširanje

Stručnjaci smatraju da je ova pomagala najbolje potpuno izbaciti iz upotrebe, jer su, kako kažu, leglo bakterija.

Rezultati studije koji su objavljeni u Journal of Clinical Microbiology, pokazali su da spužvice koje se proizvode od krastavaca, mogu razviti i prenijeti bakteriju Pseudomonas aeruginosa, koja izaziva bolesti kako kod ljudi, tako i kod životinja.

Bakterije se najbolje razvijaju na vlažnim mjestima, a kupaonica je idealno mjesto za njih. Ako se spužvica poslije tuširanja ne opere i ne osuši, bakterije će se razviti. Ako se spužvica koristi pravilno, čisti se poslije svakog tuširanja, preporuka je da se maksimalno koristi tri mjeseca.

Lijekovi

Rok trajanja lijekova je uglavnom oko godinu dana, a nakon toga mogu postati opasni po naš organizam ili imati smanjeni učinak. Za većinu lijekova, ako su ispravno pohranjeni, djelotvornost i sigurnost ostaje nepromijenjena i nekoliko godina nakon isteka roka trajanja. Vrlo često upravo u našim kućnim ljekarnama nalaze se lijekovi koji su otvarani i najčešće nepravilno čuvani. Mnogi čuvaju lijekove u ormarićima u kupaonici gdje su temperatura i vlažnost prostora puno veće nego one na kojima se čuvaju lijekovi. Takve lijekove nije preporučljivo koristiti nakon isteka roka valjanosti.

 

 

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »