OVDE JE 10 SIMPTOMA KOJI OTKRIVAJU DA S BUBREZIMA NEŠTO NIJE U REDU

OVDE JE 10 SIMPTOMA KOJI OTKRIVAJU DA S BUBREZIMA NEŠTO NIJE U REDU

Poremećaj rada tog vitalnog organa naziva se i “tihim ubicom” jer ga većina ne uoči u ranoj fazi.

 

 

 

Previše soli i gaziranih pića pogoršavaju problem

Moderne životne navike koje podrazumijevaju prekomjeran unos soli, gaziranih pića, gojaznost, kao i povišen krvni pritisak i šećerna bolest svakako su okidači bolesti, zajedno s genetskom predispozicijom, a česte upale koje mogu proći neopaženo pogoršavaju problem.

 

 

Bubrezi su važni za regulaciju pritiska

 

 

Bez bubrega nije moguće živjeti jer oni upravljaju količinom vode u organizmu elektrolitskom sastavu i kiselošću tjelesnih tečnosti, odnosno organizma. Preko nadzora nad količinom elektrolita (posebno natrijuma) i vode u tijelu i regulacijom napetosti krvnih sudova bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog pritiska. Osim toga, oni služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D, koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca eritrocita.

Bubrežne bolesti se često tiho i sporo razvijaju, sve do poodmaklog stadijuma oštećenja funkcije ovog organa.

 

 

Ovi simptomi najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primjećujete bilo koja dva znaka koja se javljaju istovremeno, što prije posjetite ljekara:

1. Teškoće i bol pri mokrenju – urinarne infekcije često su uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju učestalo, jasan su signal za brigu.

2. Krv u mokraći – ovo je čest simptom upale, ali i neke ozbiljnije bolesti bubrega.

3. Oticanje – kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, javlja se pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

4. Tamni podočnjaci – ovo je još jedan pokazatelj da postoji poremećaj u izbacivanju vode i toksina iz tijela.

5. Svrab kože i osip – kod smanjene funkcije bubrega toksini se gomilaju u krvi, što uzrokuje ove kožne simptome.

6. Metalni ukus u ustima i kiseli zadah – ako su bubrezi oštećeni, tada se povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Ona se u pljuvački razgrađuje u amonijak.

7. Mučnina i povraćanje – toksini djeluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita i mršavljenje kao znakovi bolesti.

 

 

 

8. Osjećaj hladnoće – jedna od posljedica bolesti bubrega je anemija i smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osjećaj hladnoće i trnce u rukama i nogama.

9. Zadihanost i umor – najčešći uzrok je anemija i oticanje pluća, zbog čega je u krvi sve manje kiseonika.

10. Bol u leđima koji se ponavlja – U nekim slučajevima je bol manje, a u drugim više izražena. Ako se bol ponavlja u donjem dijelu leđa i sa strane, svakako treba posjetiti ljekara.

 

 

 

 

 

 

hayat

 6,094 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »