Ovako se riješite žgaravice (postupak)

Ovako se riješite žgaravice (postupak)

DOSADNA i neugodna žgaravica muči mnoge ljude. Većini se javlja povremeno, no ima i onih koji se sustavno bore s tim neugodnim problemom iako bi, uz male promjene u životnim navikama, pogotovo prehrambenim, mogli smanjiti taj problem.

 

 

Žgaravicu uzrokuje vraćanje želučane kiseline u jednjak što daje osjećaj žarenja i boli koja se javlja na području prsiju i jednjaka, a mnogi nisu svjesni kako dugotrajno življenje uz žgaravicu, bez promjene navika, može voditi puno većim zdravstvenih problemima. Kao uostalom i svaki drugi zdravstveni problem, koji se ne sanira.

Tako je i sa žgaravicom koja bi mogla dovesti do oštećenja jednjaka, što itekako povećava rizike za rak.

Stoga, ako patite od žgaravice, pokušajte primijeniti ovih 8 jednostavnih pravila i vidjeti hoće li se vaš problem ublažiti, čak i nestati.

Ovako se riješite žgaravice (postupak)

1. Smanjite porcije i jedite češće, po malo

Želudcu treba dosta vremena da provari hranu pa će lakše raditi i bolje sprečavati vraćanje kiseline ako ćete jesti manje obroke.

 

2. Nemojte jesti kasno uvečer

Osobe koje pate od žgaravice na spavanje bi trebale ići polupraznog želudca, što znači da biste posljednji obrok trebali pojesti minimalno dva sata prije spavanja.

3. Nemojte jesti odmah nakon vježbanja

Nikome zapravo nije preporučljivo odmah nakon treninga navaliti na hranu, a to se posebno odnosi na vas koji patite od žgaravica.

 

4. Spavajte na povišenom, u polusjedećem položaju

 

Ili barem približno u tom položaju kako biste fizički spriječili vraćanje kiseline prema gore te smanjili pritisak na želudac. Potrebno je uspraviti torzo, ne samo glavu.

5. Izbjegavajte hranu koja vam uzrokoje žgaravicu

Možda vam smeta neka posebna namirnica pa biste to trebali što prije otkriti no znajte, puno je hrane koja će i kod zdravih ljudi izazvati nelagodu ako ih jedu u većim količinama. To su masna i začinjena hrana, citrusi, kava, gazirana pića…

 

 

6. Nakon obroka žvačite žvakaće bez šećera

Žvakanje potiče stvaranje sline koja pak neutralizira kiselinu i gura je nazad prema želudcu, no zato birajte samo žvakaće bez šećera i posebno bez peperminta, jer i on spada u namirnice koje izazivaju žgaravicu.

 

 

7. Provjerite da žgaravica ne dolazi od lijekova

Možda vaš problem nije hrana već lijekovi koje trošite pa se raspitajte kod liječnika postoji li neki bolji, zamjenski, koji vam neće stvarati želučane probleme i postoji li nešto s čim biste mogli ublažiti žgaravicu nastalu od lijekova.

 

 

 

8. Možda biste trebali smršavjeti

Uska neudobna odjeća, stegnuti remen i previše kilograma koji pritišću želudac… i to mogu biti okidači za žgaravicu.

 

 

 

 

izvor: index

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »