Ovaj grad je zabranio 5G mrežu zbog ozbiljne štete po ljudsko zdravlje

Ovaj grad je zabranio 5G mrežu zbog ozbiljne štete po ljudsko zdravlje

Grad u Konektikatu izglasao je zabranu uvođenja 5G zbog „ozbiljnog rizika po zdravlje“ koji tehnologija predstavlja za ljude.

Predstavnički odbor u Stamfordu, u Konektikatu, ranije je ovog meseca glasao za odbacivanje modela sporazuma koji bi dozvolio AT&T-u i Verajzonu da instaliraju opasnu 5G opremu na stubove u vlasništvu grada.

 

U pokušaju da ubrza 5G u svojoj državi, kancelarija guvernera Neda Lamonta napravila je šablon ugovora između dva najveća telekomunikaciona operatera u zemlji i pet velikih gradova u državi.

Infowars.com izveštava: Stamford, drugi po veličini grad u državi, jedini je grad do sada koji je glasao protiv korišćenja ugovora. Dvadeset jedan predstavnik glasao je protiv ugovora. Pet je bilo za, a osam uzdržano.

Komentarišući odluku grada, W. Scott McCollough, glavni parničar za slučajeve elektromagnetnog zračenja (EMR) Dečje zdravstvene zaštite (CHD), rekao je za The Defender: „Pozdravljam Stamfordov principijelni stav.“

Zagovornici ugovora rekli su da bi Stamfordovo odbijanje moglo dovesti do tužbe protiv grada, ali Mekala se nije složio.

„Bežične kompanije još uvek nemaju slučaj. Prerano je“, rekao je on. „Ovo je bila samo odluka da se odbije model sporazuma. Federalni i državni zakon dozvoljavaju gradu da pregovara o pojedinačnim uslovima, a to je ono što je Stamford odlučio da uradi.

21 predstavnika su u velikoj meri ubedile prezentacije šest nezavisnih eksperata o naučnim dokazima o štetnosti radiofrekventnog (RF) zračenja, uključujući 5G, prema izveštaju lokalnih medija.

Stručnjaci, uključujući toksikologa i epidemiologa Devra Dejvisa, doktora nauka, MPH, rekli su da postoji mnogo dokumentovanih uticaja bežičnog zračenja na zdravlje i životnu sredinu, uključujući oštećenje mozga, gubitak pamćenja, pad reproduktivne funkcije, oštećenje DNK i štetu po insekte.

Odbor za korišćenje zemljišta glasao je da preporuči odbacivanje ugovora nakon saslušanja stručnjaka.

Dejvis, osnivač i predsednik Environmental Health Trust-a (EHT), rekla je za The Defender: „Suočen sa ogromnim, nezavisnim naučnim informacijama o stvarnim i sadašnjim opasnostima približavanja elektromagnetnih polja ljudima više nego ikada ranije, Stamford je glasao da zaštiti ljude i njihovu okolinu”.

NOVO! OVO MORAŠ DA POGLEDAŠ! NIKOLA RADIN U BUNKERU: APOKALIPSA SUTRA

Ona je dodala: „Trebalo bi da prestanemo da raspravljamo o tome da li imamo dokaze o ljudskoj šteti i da preduzmemo korake da sprečimo širenje te štete.

„Grad ima obavezu da zaštiti građane“

Neki predstavnici, poput gradskog predstavnika Don Mejsa, zabrinuti su da bi odbijanje pakta značilo da će AT&T i Verizon tužiti grad. On je na sastanku 18. oktobra rekao: „Dok se ta tehnologija [koja emituje bežično zračenje] ne promeni na tržištu, u suštini ćemo morati da je prihvatimo.“

Odluka Federalne komisije za komunikacije (FCC) iz 2018. blokira države i opštine da preduzmu radnje koje bi ometale ili odložile uvođenje 5G tehnologije.

Mejs je dodao: „Ako gradovi pokušaju da se suprotstave pravilima FCC-a, kompanije će tužiti gradove… I mislim da ne želimo da ovaj grad podvrgnemo tome.

Međutim, gradski predstavnik Džejms Grunberger se nije složio, rekavši: „Mislim da ne treba da se povučemo od ovoga zbog pretnje tužbom… Ako moramo da budemo test slučaj, trebalo bi da budemo test slučaj.“

Tokom novembarskog sastanka, Grunberger je potvrdio svoj stav. „Savezna vlada nema smernice za dugoročnu izloženost, tako da moramo sami da zaštitimo svoj grad, a ne da podlegnemo pravnim pretnjama.

 

Slično tome, predstavnik Šon Boger je rekao: „Jednostavno nisam voljan da se kockam sa svoje četvoro dece koja žive u ovom gradu i decom mojih birača koja žive u ovom gradu bez neke vrste konkretnog konsenzusa.“

Nil Šerman, stanovnik Stamforda, rekao je da će ugovor omogućiti 5G opremi da se podigne „u blizini kuća i škola bez ograničenja na broj antena. Oni rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.”

„Grad ima obavezu da zaštiti građane od potencijalno opasnih modaliteta“, rekao je Šerman.

Da li gradovi i države moraju da prihvate uvođenje 5G?

Mekala je rekao da se osporavanje odluke FCC-a iz 2018. još uvek razrađuje u sudskom sistemu.

„Ponekad morate da stojite na svom mestu i nadamo se da će Stamford to učiniti. Oni imaju neke argumente i sud u Konektikatu mora da ih iznese i proceni.

Mekala je istakao da Stamford nije izdao „naredbu“ ili „čak ni uredbu“ koja blokira telekom provajdere, tako da bi telekom provajderi „bili budale da tuže sada tvrdeći da imaju efektivnu zabranu“. Rekao je:

„Odluka odbora bila je jednostavno da se odbije model ugovora – ili sporazuma o pravu puta – koji je precizirao uslove pristupa koje bi telekom kompanije mogle da koriste za postavljanje svoje 5G opreme na gradsku infrastrukturu.

„Sve što to znači je da će grad sada nastaviti da pregovara o uslovima i odredbama za pristup, umesto da koristi ovaj model ugovora koji je kancelarija guvernera predložila gradovima da koriste.

„Telekomi nemaju razloga za tužbu sve dok ti pregovori ne propadnu ili ne podnesu zahtev za dozvolu koji uključuje lokaciju na određenom mestu i ona ne bude odbijena.

Prezentacija stručnjaka o rizicima od bežičnog zračenja

Pored Dejvisa, stručnjaci koji su se predstavili odboru za korišćenje zemljišta bili su dr Rob Braun, specijalista ortopedske radiologije, B. Blake Levitt, naučnik analitičar, Theodora Scarato, izvršni direktor EHT-a, dr Kent Čemberlin, bivši predsednik i profesor emeritus na Odseku za elektrotehniku i računarstvo na Univerzitetu u Nju Hempširu, i Džozef Sandri, regulatorni advokat za telekomunikacije i izvršni direktor tehnološke laboratorije Thought Delivery Systems Inc.

Evo četiri ključne tačke koje su izneli predstavnicima grada Stamforda:

1. Bežično zračenje može izazvati ćelijski stres i oštećenje DNK koje dovodi do bolesti.

Naučne studije su u više navrata pokazale da izlaganje RF zračenju može izazvati stres pojedinih ćelija u telu, što dovodi do oštećenja DNK i bolesti, kaže Braun.

„Što je ćelija duže pod stresom“, rekao je, „veća je verovatnoća da može da pogrešno funkcioniše“.

Braun je rekao:

„Možda mislite da pojam stres podrazumeva stanje kojim se može upravljati i da to nije velika stvar, ali dozvolite mi da pojasnim. Stres slabi telesna tkiva baš kao što stres može da izazove kolaps mosta, stres može izazvati lom kostiju i razvoj ili otkaz sistema organa.

„Kada su ćelije pod stresom, mogu se desiti nesrećne stvari. Membrane — koje štite ćeliju i kontrolišu ćelijsku unutrašnju sredinu — mogu se oštetiti, uzrokujući da ćelija izgubi svoju sposobnost da funkcioniše i dovede život ćelije u opasnost.

Proteini u ćeliji pod stresom mogu se oštetiti, rekao je on, dodajući da su Alchajmerova bolest, demencija Levijevog tela i amiloidoza povezani sa denaturacijom proteina.

„I što je najvažnije“, rekao je, „kada je ćelija pod stresom, njena DNK se može oštetiti, što može dovesti do mutacija i verovatno raka.

Čemberlin, koji je bio u jednogodišnjoj Komisiji za korišćenje zemljišta koju je država Nju Hempšir zadužila da istražuje zdravstvene rizike bežičnog zračenja, takođe je istakao ovo.

Čemberlin je rekao da pre nego što se pridružio komisiji, on, inženjer za wireless, nije verovao da je nisko zračenje posebno štetno. „To je bila konvencionalna — i jeste konvencionalna — mudrost za ljude koji rade u mojoj oblasti. I to je gledište koje rutinski pojačava [telekomunikaciona] industrija.”

„Međutim“, rekao je Čemberlin, „moja uverenja o bezbednosti bežičnog zračenja su se ubrzo promenila“ pošto je komisija identifikovala „stotine vrhunskih publikacija koje su pokazale štetu od izlaganja bežičnom zračenju niskog nivoa“.

Rekao je:

„Primarni mehanizam kojim izlaganje uzrokuje štetu su oksidativne promene, koje mogu dovesti do povećanja slobodnih radikala. Ti slobodni radikali mogu dovesti do hronične upale i niza štetnih ishoda uključujući:

  • Neurodegenerativna bolest (Alchajmerova bolest)
  • Rak
  • Kardiovaskularne bolesti
  • dijabetes
  • Oštećenje hromozoma
  • Oštećenje neuronske DNK
  • Neuropsihijatrijski efekti
  • Oštećenje sperme.

Braun je takođe rekao da neki tvrde da 5G neće imati negativne uticaje na zdravlje jer prodire samo nekoliko milimetara u kožu – ali “zračenje ne mora da ide duboko da bi izazvalo štetu”, rekao je on, dodajući:

„Štitna žlezda je često samo nekoliko milimetara duboko do površine kože, kao i testisi. Ometanje funkcije ovih žlezda može izazvati sistemsku endokrinu disfunkciju.

“Pored toga, mnoge važne ćelije, uključujući crvene krvne ćelije i imune ćelije, nalaze se odmah ispod površine kože.”

Reach out to Us

2. FCC smernice su „potpuni neuspeh“ za zaštitu dece.

Dejvis je istakao istraživanje koje pokazuje da su deca posebno osetljiva na RF zračenje.

Jedinstvena fiziologija dece, uključujući manje glave i više tečnosti u njihovom mozgu, rezultira proporcionalno većom apsorpcijom RF zračenja nego odrasli.

Istraživanja pokazuju da deca mogu da apsorbuju do 30 puta više količine RF zračenja u hipokampusu i 10 puta više u koštanoj srži svoje lobanje.

FCC je odbio da uzme u obzir ovo istraživanje prilikom postavljanja svojih smernica za izlaganje bežičnom zračenju, rekla je ona.

EHT i druge organizacije, uključujući CHD, uspešno su tužile FCC tvrdeći da su smernice agencije – koje nisu ažurirane od 1996. – bile neadekvatne za zaštitu zdravlja ljudi i da nisu uzele u obzir nedavnu nauku. Davis je rekao:

„Apelacioni sud SAD, Distrikt Kolumbija, utvrdio je da smo bili u pravu i presudio da su politike FCC-a o standardima za testiranje telefona i drugih uređaja proizvoljne i hirovite i da su procedure testiranja, posebno kada su u pitanju deca i dugotrajne vremenske izloženosti, bili su potpuni neuspeh.

„Sud je utvrdio da FCC nije pružio dokaze o pravilnom ispitivanju dugotrajne izloženosti, ranjivosti dece, svedočenja ljudi povređenih radijacionom bolešću i uticaja na mozak i reproduktivni sistem u razvoju.

FCC još uvek nije ispoštovao nalog suda da pregleda nedavna istraživanja i da bolje objašnjenje o tome kako su njeni trenutni standardi adekvatni za zaštitu zdravlja.

3. Druge zemlje imaju strože standarde bežičnog zračenja.

Scarato je rekao da iako standardi FCC tek treba da odražavaju trenutnu nauku, druge zemlje su preduzele mere da postave niže granice bežičnog izlaganja.

Indija, Kina, Rusija, Italija i Švajcarska imaju ograničenja koja su samo delić ograničenja izloženosti FCC-a, rekla je ona.

„U nekim od tih zemalja postoje naučnici koji proučavaju ovo pitanje u toku“, rekla je ona. „Međutim, u Sjedinjenim Državama to nemamo“.

Nijedna američka regulatorna agencija sa zdravstvenim iskustvom nije pregledala naučne dokaze o biološkim efektima RF zračenja, rekla je ona.

„Nije EPA [SAD Agencija za zaštitu životne sredine], nije CDC [Centri za kontrolu i prevenciju bolesti], nije Nacionalni institut za rak, FDA [SAD Uprava za hranu i lekove ili] Odeljenje za rad“, dodala je ona.

4. 5G može uticati na oprašivače.

Levit, koja je istraživala biološke efekte RF zračenja od kasnih 1970-ih, podelila je istraživanje o negativnom uticaju RF zračenja na životnu sredinu i neljudske vrste.

Ona je rekla da ni FCC ni država Konektikat nikada nisu sproveli reviziju NEPA (Zakon o nacionalnoj politici životne sredine) za 5G.

Prema NEPA zakonu, savezne agencije moraju proceniti da li će projekti koje su odobrili uzrokovati štetu.

U međuvremenu, istraživanja pokazuju da uvođenje 5G može posebno naštetiti insektima jer su oni „veoma neefikasni termoregulatori“ i „posebno podložni promenama temperature“, rekla je Levit, dodajući da „ono što utiče na insekte utiče na sve nas“.

Mnoge frekvencije bežičnog zračenja, uključujući opsege koje koristi 5G, uzrokuju zagrevanje tkiva organizma što, zauzvrat, može uticati na funkcionisanje organizma.

Istraživanja pokazuju da 5G može biti smrtonosan za pčele, rekla je ona.

Levit je istakla da će to uticati na snabdevanje ljudi hranom. Upozorila je: „Flertujemo sa katastrofalnim posledicama same smrti insekata, sposobnih da probuše rupe u celoj mreži hrane. [] Zalihe ljudske hrane su ugrožene”.

Nulta Tačka/TPV

 1,272 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »