OVA NAMIRNICA KOD BEBA IZAZIVA TROVANJE, A MOŽE BITI I SMRTONOSNA

OVA NAMIRNICA KOD BEBA IZAZIVA TROVANJE, A MOŽE BITI I SMRTONOSNA

Roditelji su upozoreni da ne daju med svojim bebama nakon što je četvoro djece oboljelo od botulizma u Teksasu.

Sve četiri bebe su koristile lažu koja u sebi sadrži med, popularni proizvod koji se prodaje u Americi i Britaniji, ali i na internetu, iako su medicinski stručnjaci ranije upozoravali da maloj djeci roditelji ne treba da daju med.

 

 

 

 

Odmah nakon zabilježenih slučajeva botulizma, rijetkog i potencijalno smrtonosnog trovanja, izazvanog medom, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je upozorila da djeca mlađa od jedne godine nikako ne treba da jedu med.

 

 

Botulizam je akutna neurointoksikacija izazvana egzotoksinima bakterije “Clostridium bolulinum”.  To je ozbiljna bolest koju izaziva toksin koji napada nervne završetke u tijelu. Bakterija može da paralizuje mišiće kod beba, a u nekim slučajevima, botulizam može da dovede do smrti.

 

 

Zašto je med opasan za malu djecu? 

Rizik od trovanja postoji zbog bakterija koje se prirodno nalaze u sastavu medu. U medu se nalaze spore bakterije pod nazivom clostridium botulinum, koje se mogu uvećati u bebinom digestivnom sistemu i izazvati botulizam – što može biti fatalno po život.

 

 

Djeca starija od jedne godine posjeduju mikroorganizme u svojim crijevima koje ne dozvoljavaju množenje bakterija. Bebe ispod jedne godine nemaju ovu vrstu zaštite.

 

 

Većina hrane za bebe koje sadrže med su sigurne za korištenje jer su prethodno zagrijane na visokim temperaturama koje ubijaju sve spore bakterija, ali roditelje su upozoreni da nikako djeci ne kuhaju hranu sa medom, da je ne prelivaju medom, kao i da ne koriste popularne laže sa ovom namirnicom.

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »