Osvanuli tajni snimci: POGLEDAJTE KAKO SE IŽIVLJAVA HRVATSKA POLICIJA NAD MIGRANTIMA I TO NA TERITORIJI BiH!

Osvanuli tajni snimci: POGLEDAJTE KAKO SE IŽIVLJAVA HRVATSKA POLICIJA NAD MIGRANTIMA I TO NA TERITORIJI BiH!

Kao u ustaško doba NDH-azije, kada su se iživljavali nad Jevrejima, Srbima i Romima, danas samo što nisu formirali logore, ali provode silu i zlostavljaju ove ljude. Stara narodna kaže “Kako siješ, tako ćeš i požnjeti”, a ni “sila nije Bogu mila”, “sve se vraća, sve se plaća….”

 

 

 

 

 

Javnost u BiH, naročito službenici u Crvenom krstui, jumanitarnim organizacijama, pa o zdravstveni radnici mjesecima su upoznati sa teškim povredama migranata koje su zadobili od hrvatskih policajaca. Bilo je čak i lomova ekstremiteta, pljačkanja novca, mobitela, ponižavanja svih vrsta tih nesretnih ljudi, koji sun a putu ka zapadnoj Evropi, tokom minulih mjeseci doživjeli sudbine jevrejskog, srpskog ili romskog naroda iz doba Pavelićeve NDH- zije. Današnja hrvatska policija jedino im još ije otvorila logore….

Border violence monitoring (BVM), udruženje nevladinih udruženja objavio je opsežan video materijal za koji tvrde da prikazuje kolektivna protjerivanja migranta iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu

Snimci koji su anonimno dostavljeni organizaciji Border Violence Monitoring (BVM) od pošiljaoca koji su iz sigurnosnih razloga željeli ostati anonimni, nastale su u šumi pored mjesta Lohovo u Bosni i Hercegovini, u blizini graničnog prijelaza Hrvatske i BiH.

 

 

 

 

Snimane su kamerama skrivenim u nedovršenim i napuštenim kućama od 29. septembra do 10. oktobra ove godine.

“Ovaj video materijal dokazuje sumnju da hrvatska policija sistematski i kolektivno protjeruje izbjeglice na vanjskoj granici EU s BiH – kaže se u saopćenju BVM-a, udruženja više nevladinih udruženja koje se bavi dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasiljem nad migrantima od strane zemalja EU.
Na nekoliko snimaka se nalaze i policajci s automatskim puškama, te policijski psi. Policajci su i na začelju kolone. Neki od njih koji prate migrante imaju oznake Ekipe za posebne zadaće interventne policije.

 

 

 

U kolonama zna biti preko 50 ljudi a policajci s početka ili kraja kolone u rukama imaju žute vrećice u kojima, tvrde u BVM, drže mobitele koje su uzeli migrantima.
Premlaćivanja migranata na ovim snimkama nema. No, ipak ima nekoliko situacija koje su nasilne. U jednom trenutku policajac s vrha kolone pendrekom gura migranta u smjeru u kojem želi da grupa krene. Zatim, jedan od policajaca sa začelja nogom udara jednog od migranata. Vjerovatno zato što nije dovoljno brzo stao u kolonu.

 

 

 

Migranti inače hodaju jedan po jedan, držeći ruku na ramenu onog ispred sebe.
Policajci znaju i zagalamiti na migrante kad se ne kreću dovoljno brzo i disciplinirano.
Iz udruženja Border violence monitoring uz objavu ovog materijala tvrde kako on, po prvi put, dokazuje da hrvatska policija sistematski i daleko od službenih graničnih prijelaza protjeruje migrante na teritorij BiH.

Hrvatska s BiH imaju bilateralni sporazum o vraćanju migranata koji joj dopušta da šalje nazad državljane trećih zemalja bez prava boravka u državi. Prema podacima ministarstva sigurnosti BiH, Hrvatska u sklopu tog sporazuma između januara i 27. oktobra vratila 493 ljudi, od kojih su 265 bili turski državljani.

 

 

 

Nijedna od osoba koje je HRW ispitao nisu prošli službenu proceduru prije nego što su vraćeni preko granice.

Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva supšrotno je zakonu o azilu Evropske unije, Povelje EU o osnovnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine, naglašava HRW.

 

 

 

 

 

HRW poziva hrvatske vlasti da provedu temeljitu i transparentnu istragu tvrdnji o zlostavljanju i da oni koji su mu pribjegavali za to odgovaraju. Vlasti bi trebale uspostaviti potpunu saradnju s pravobraniteljstvom, što zahtijeva državno zakonodavstvo i najbolje prakse nezavisnih institucija za ljudska prava. (aura.ba)

POGLEDAJTE VIDEO

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »