ORIJENTACIJA U PRIRODI

ORIJENTACIJA U PRIRODI
Slikovni rezultat za orijentacija u prirodi
Naziv orijentacija potiče od latinske riječi ,.orijens” , što znači istok.
Orijentacija je veoma bitna radnja u procesu pripreme za boravak i boravak prirodi. Poznavanje orijentacije nekada zaista može predstavljati granicu između života i smrti. Sigurno je da ste čuli priče o ljudima koji su zalutali u divljini i zato što nisu umjeli da se orijentišu i odrede pravac kretanja, više se nikada nisu vratili.
U prirodi se vrlo lako zaluta, naročito ako su nepovoljne vremenske prilike: magla, kiša, mrak.. Nemojte misliti da se to dešava samo putnicima ili neiskusnima. I vrło iskusnim poznavaocima se dešava da se izgube, ali to nije ništa strašno ako znate kako da se orijentišete. Orijentacija mora da se izvodi neprekidno u svim prostornim i vremenskim uslovima.
Povezana slika
Postoje tri vida orijentacije: geografška, topografska i taktička.
Orijentisati se znači znati svoj položaj u prostoru. Orijentacija ima popriličan značaj u svakodnevnim ljudskim aktivnostima. Neka zanimanja ne mogu se uopće zamisliti bez temeljnog poznavanja služenja kartom, upotrebe kompasa i orijentiranja (profesionalni i sportski piloti aviona, jedriličari, pomorci, šumari, geolozi, turistički vodiči i sl.). Naravno, sve osobe koje su direktno vezane uz prirodu, makar u okviru svog slobodnog vremena (planinari, lovci, izvidači, izletnici i sl.), također bi trebale biti upućene u osnovnu tehniku korištenja karte i kompasa.
Geografska orijentacija podrazumjeva radnje i postupke kojima određujemo na zemljištu, glavne i pomočne strane svijeta u odnosu na svoj položaj u prostoru i pravac kretanja.
Glavne strane svijeta su: sjever (N-north. engl.), istok (E-cast, engl.), jug (S-south, cngl.), i zapad (W-west, engl.).
Povezana slika
Ako nam je poznat jedan od ovih pravaca, lako je odrediti ostala tri. Ako smo okrenuti licem ka sjeveru iza nas je jug, desno istok, a lijevo je zapad.
Zbog preciznije orijentacije pored glavnih postoje i pomoćne strane svijeta Sjeveroistok (NE), jugoistok (SE), jugozapad (SW) i sjeverozapad (NW) ,odnosno pravce prema tim stranama možemo odrediti na više načina, koristeći u raznim prilikama razna sredstva za njihovo određivanje.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »