ORIGINALAN RECEPT : MAJONEZA S MASLINOVIM ULJEM I JAJIMA PO RECEPTU IZ 19. STOLJEĆA

ORIGINALAN RECEPT : MAJONEZA S MASLINOVIM ULJEM I JAJIMA PO RECEPTU IZ 19. STOLJEĆA

Važnu ulogu u nastanku majoneze ima žumanjak jajeta, jer omogućuje spajanje ulja i vode. U pravilu, osnovni sastojci majoneze su ulje, žumanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok.

 

 

Domaća majoneza Archives - Vaša kuharica

 

 

Ukusnu majonezu moguće je napraviti i bez senfa kako je to primjerice činio chef Antonin Carême, koji je u devetnaestom stoljeću kuhao za slavne, pa je čak napravio i Napoleonovu vjenčanu tortu. Slavni chef radio je majonezu bez senfa koristeći maslinovo ulje koje je dodavao drvenom kašikom, piše 24sata.hr .

Želite li se na jednostavan i brz način iskušati kakvog je okusa takva majoneza – isprobajte ovaj recept.

 

 

 

Sastojci:

maslinovo ulje

2 jaja

balzamični ocat

sol

 

 

 

 

 

 

 

Postupak:

Jednostavno u staklenku (s poklopcem) od 0,5 L razbijete 2 jaja, dodajte otprilike 1 kašiku soli te 1-2 kašike balzamičnog octa. Zatim staklenku napunite do 1 cm ispod navoja maslinovim uljem. U staklenku sve do dna uronite štapni mikser te ga upalite na najveću brzinu.

Sastojke miješajte na dnu staklenke sve dok se ne počne formirati emulzija. Zatim polagano dižite štapni mikser prema vrhu miješajući maslinovo ulje u emulziju. Polako, malenim pokretima dižite i spuštajte mikser . Kada cijeli volumen maslinovog ulja “izmutite“ još nekoliko puta lagano uronite štapni mikser kako bi se majoneza homogenizirala.

 

 

 

Očistite štapni mikser od majoneze, dobro zatvorite staklenku poklopcem i čuvajte majonezu u frižideru. Imajte na umu da je izuzetno bitno prvo započeti praviti emulziju od jaja, ulja i octa na dnu staklenke, a tek onda dizati štapni mikser prema vrhu kako bi se i svo maslinovo ulje inkorporiralo u majonezu. Inače, ukoliko pomiješate sve sastojke odjednom dobit ćete dressing za salatu umjesto majoneze.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »