Organizacija NTI SPREMALA SE za izbijanje majmunskih boginja 2021.

Organizacija NTI  SPREMALA SE za izbijanje majmunskih boginja 2021.

Inicijativa za nuklearnu prijetnju (NTI) pripremala se za izbijanje majmunskih boginja još u martu 2021., kada je izvela stonu vježbu simulirajući njeno širenje kroz Sjedinjene Države.

NTI je neprofitna neprofitna organizacija koju su 2001. godine osnovali bivši demokratski senator iz Džordžije Sam Nunn i medijski milijarder i  suosnivač CNN-a Ted Turner.

NTI se udružio s Minhenskom sigurnosnom konferencijom (MSC), neprofitnom organizacijom koja održava godišnju konferenciju o međunarodnoj sigurnosnoj politici u Njemačkoj, tokom prošlogodišnje virtuelne vježbe, održane 17. marta. NTI i MSC su saželi svoje ključne nalaze i preporuke u stolnu vježbu i objavio ovaj izvještaj još u novembru.

Kako bi pomogao NTI u simulaciji, okupio je panel od 19 stručnjaka, uključujući predstavnike američke i kineske vlade, zvaničnike  Svjetske zdravstvene organizacije i Ujedinjenih naroda te istraživače iz Big Pharma kompanija i Fondacije Bill and Melinda Gates. Ovu simulaciju su također sponzorirali suosnivač Facebooka Dustin Moskovitz i njegova dobrotvorna organizacija Open Philanthropy.

NTI simulira oslobađanje virusa boginja majmuna “poboljšanog u laboratoriji”. Izmišljeni scenario trebao je simulirati bioteroristički napad sličan onome što se dogodilo u filmu “12 majmuna” iz 1995. godine, gdje je grupa eko-terorista pustila smrtonosni virus koji je zbrisao većinu čovječanstva.

Scenario NTI-a je pokazao šta bi se dogodilo ako bi se virus majmunskih boginja poboljšan u laboratoriji tajno oslobodio i na kraju se proširio svijetom tokom 19-mjesečne pandemije.

Zamišljeni datum pokretanja simulacije bio je 15. maj, a slučajevi su počeli da se pojavljuju mjesec dana kasnije, što je rezultiralo sa više od tri milijarde infekcija i 271 milionom smrti do kraja vježbe.

Treba napomenuti da se datum pokretanja simulacije poklapa s početkom prve međunarodne epidemije majmunskih boginja, koja trenutno ima oko 1.000 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva u najmanje 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, koje imaju 45 potvrđenih slučajeva u 15 država i okrug Kolumbija.

Stimulacija majmunskih boginja

NTI poriče da je predviđao izbijanje majmunskih boginja

Odluka NTI-a da koristi majmunske boginje za svoj izmišljeni scenario, zajedno sa vremenskom linijom koju je koristio, navela je mnoge da spekulišu da li je neprofitna organizacija predvidjela trenutnu epidemiju majmunskih boginja.

NTI je odmah demantovao sve optužbe iznijete na račun organizacije u izjavama objavljenim na sajtu grupe i u intervjuima koje su dali njeni vodeći članovi. Otišla je toliko daleko da je optužila mnoge svoje klevetnike za širenje dezinformacija.

“Neke aktivnosti na društvenim mrežama uključivale su dezinformacije o našoj vježbi”, napisala je grupa na svojoj web stranici. „Ključni zaključak iz naše vježbe nije specifičan patogen u našem izmišljenom scenariju; to je činjenica da je svijet užasno nespreman da se zaštiti od budućih pandemija.”

„Željeli smo da izaberemo patogen koji bi bio prihvatljiv za naš izmišljeni scenario, i izabrali smo majmunske boginje iz niza opcija koje su ponudili naši stručni savjetnici“, rekao je potpredsjednik globalne biološke politike i programa NTI Jaime Yassif. “Činjenica da nekoliko zemalja trenutno doživljava izbijanje majmunskih boginja je čista slučajnost.”

Inicijativa za nuklearnu prijetnju i njenim pripremama za izbijanje majmunskih boginja.

 

 

logicno

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »