Opasne greške pri kuhanju: KAKO MESO POSTAJE IZVOR ZARAZE, A MED KANCEROGEN?

Opasne greške pri kuhanju: KAKO MESO POSTAJE IZVOR ZARAZE, A MED KANCEROGEN?

 

 

 

 

Zašto ne treba čekati da se hrana ohladi da bismo je stavili u frižider?

 

 

 

Kuhanje kod kuće ima mnogo prednosti, ali zaista je važno da se pridržavate određenih pravila kako biste hranu očuvali sigurnom za jelo. Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja. Da biste to izbjegli, nastojte da ne pravite slijedećih devet grešaka!

 

 

 

1. Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi
Raspon temperature koji se smatra rizičnim za čuvanje hrane je od 5 do 60 stepeni. Na ovoj temperaturi štetne bakterije iz hrane mogu brzo da rastu i razmnožavaju se. Zbog toga meso uvijek treba da odmrzavate samo u frižideru ili u mikrotalasnoj pećnici.

 

 

 

2. Pranje sirovog mesa
Vjerujemo da kada nešto isperemo, to smo i očistimo – međutim, to nije slučaj sa mesom. Pranje sirove piletine, govedine, svinjetine, jagnjetine ili teletine prije kuhanja stručnjaci ne preporučuju. Razlog za to je što se bakterije iz mesa mogu lako proširiti na druge proizvode, površine i pribor.

 

 

 

 

3. Hlađenje hrane prije nego što je stavite u frižider
Ovo pravilo je iz istog razloga zašto je i odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi loša ideja: bakterije brzo rastu na temperaturama od 5 do 60 stepeni. Zbog toga može biti zaista opasno ostavljati kvarljive proizvode van frižidera duže od sat ili dva.

 

 

 

 

4. Probanje hrane da vidimo da li se pokvarila
Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Da biste to izbjegli, bacite svaki proizvod ako imate bilo kakve sumnje da se pokvario.

 

 

 

 

5. Probanje sirovih tijesta
Nikada ne smijete jesti sirova jaja u bilo kojem obliku. Postoji velika mogućnost da sadrži bakterije poznate kao salmonela, što je prilično opasno za ljude. Ne probajte ni živo tijesto, čak i ako je bez jaja, jer brašno može da sadrži ešerihiju koli.

 

 

 

 

6. Mariniranje mesa ili ribe van frižidera
Ovo je još jedna tipična greška koja može dovesti do trovanja hranom. Opet, uvijek se sjetite rizičnog raspona temperature za rast bakterija. Ćim stavite marinadu, stavite meso ili ribu u frižider.

 

 

 

 

7. Nedovoljno pečeno meso ili riba
Hrana se smatra sigurnom samo kada se zagrijeva na određenoj temperaturi. Ovo je najbolji način da se osigura da su sve bakterije nestale. Da biste bili sigurni da je riba ili meso pravilno kuhano, možete koristiti kuhinjski termometar.

 

 

 

8. Ne perete ruke prije kuhanja
Bakterije žive na svim površinama, čak i u našim rukama. Zamislite koliko stvari dodirnete tokom dana, a kada počnete da kuhate bez pranja ruku, sve te bakterije možete prebaciti u hranu. I ne zaboravite da operete ruke kada završite sa kuhanjem!

 

 

 

 

9. Izlaganje meda visokim temperaturama
Prema istraživanju, izlaganje meda visokim temperaturama može dovesti do smanjenja njegovog kvaliteta i može dovesti do povećanja nekih kancerogenih jedinjenja. Tako da je bolje ne dodavati med na primjer u vruć čaj ili vruće obroke.

 5,953 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »