ODMAH TREBA DA PRESTANETE SA OVOM LOŠOM NAVIKOM

ODMAH TREBA DA PRESTANETE SA OVOM LOŠOM NAVIKOM

Koliko često vam padne na pamet u toku dana da stisnete svoje prste palcem, kao da ih lomite? Ako vam “lomljenje” prstiju pruža osjećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića gasa, koji se nakupe u mekom tkivu oko zglobova.

 

Navika koju vjerovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvriježeno mišljenje da to uzrokuje artritis, ljekar Alex Foxman s Instituta Beverly Hills to poriče, ali tvrdi da postoji druga opasnost.

 

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama, koje im zbog toga i češće otiču. Ako je “lomljenje” praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, kao i da su posljedice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava ljekar Pamela Arsov.

Ali, “pucketanjem” vratom, pomijerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onog koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje “zapinje”, pa zbog toga želite da ponovite pucketanje.

 

 

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može da prouzrokuje istezanje tetiva i slabljenje funkcije, što onemogućava pravilno držanje glave i to može dovesti do stavranja bola, ali i drugih zdravstvenih problema.

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »