Odlična vijest: Američka država TEXAS tuži Fajzer

Odlična vijest: Američka država TEXAS tuži Fajzer

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton podnio je u četvrtak tužbu protiv farmaceutskog giganta Pfizer, navodeći da je kompanija lažno predstavila efikasnost svoje vakcine protiv Covid-19 i nastojala suzbiti javnu raspravu o neuspjesima proizvoda.

Tužba je uslijedila nakon šestomjesečne istrage koju je provela Paxton o navodnim istraživanjima povećanja funkcije koju su proveli Pfizer i drugi proizvođači vakcine protiv Covid-19 Moderna i Johnson & Johnson.

“Pfizer se bavio lažnim, obmanjujućim i obmanjujućim radnjama i praksama tako što je davao nepotkrijepljene tvrdnje u vezi s vakcinom kompanije Covid-19, kršeći Teksaški zakon o obmanjujućim trgovinskim praksama”, rekao je Paxton u izjavi, tvrdeći da je kompanija nezakonito zaradila milijarde dolara profita.

Paxton je posebno osporio Pfizerovu tvrdnju da je njegova injekcija bila 95% efikasna protiv novog koronavirusa, tvrdeći da je to statistički trik nazvan „smanjenje relativnog rizika“, za koji je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) priznala da može dovesti potrošače u zabludu predstavljajući tretman kao efikasnije nego što jeste. Podaci kliničkog ispitivanja pokazali su da je injekcija zapravo smanjila vjerovatnoću zaraze Covid-19 za samo 0,85%, navodi se u tužbi.

 

Pfizer zarada na vakcinama

 

Prema pritužbi, pandemija se “pogoršala” nakon što je većina Amerikanaca vakcinisana protiv te bolesti, ističući da su “zvanični vladini izvještaji pokazali da barem na nekim mjestima veći postotak vakcinisanih umire od Covid-19 nego nevakcinisan.”

U tužbi se također tvrdi da je Pfizer “svjesno iznosio lažne i nepodržane tvrdnje o djelotvornosti vakcine protiv varijanti, uključujući posebno takozvanu Delta varijantu”, dok je svoje kritičare označio kao “kriminalce” i optužio ih za širenje “dezinformacija”.

Paxton traži finansijske kazne i zabranu koja sprečava Pfizer da nastavi da „pogrešno predstavlja“ efikasnost svog proizvoda.

U izjavi za medije, glasnogovornik Pfizera rekao je da je kompanija “duboko posvećena dobrobiti pacijenata kojima služi i da nema veći prioritet od sigurnosti i efikasnosti svojih tretmana i vakcina”. Dodaje se da je vakcina Pfizer-BioNTech primijenjena na više od 1,5 milijardi ljudi širom svijeta, pomažući im u zaštiti od teških simptoma i pokazujući “povoljan sigurnosni profil u svim starosnim grupama”.

“Kompanija vjeruje da slučaj države nema osnova i da će odgovoriti na predstavku na sudu u dogledno vrijeme”, rekao je Pfizer.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »