ODBRANITE ORGANIZAM OD GRIPE UZ OVE SAVJETE

ODBRANITE ORGANIZAM OD GRIPE UZ OVE SAVJETE

S njom se nije igrati. Napada kad najmanje očekujete, a može dovesti do ozbiljne dehidracije, upale pluća i u najgorem slučaju smrti.

Pored toga što može biti opasna po život, gripa je jedna jako dosadna bolest. Visoka temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i gubitak volje za životom samo su neki od simptoma koji prate ovo virusno oboljenje. Osim koronavirusa, i gripa već “hara” našim podnebljem, zato se zaštitite na vrijeme.

Protiv gripe nema lijeka. Sve što možete je pripremiti svoj organizam za odbranu od ovog dosadnog napasnika.

 

 

 

 

Izbjegavajte šećer!

Šećer umanjuje funkcije vašeg imunološkog sistema skoro pa trenutno. A znamo da je jak imunološki sistem ključni faktor odbrane od virusa i ostalih bolesti. Ako se osjećate malaksalo, šmrcate i slično, odmah izbacite šećer iz prehrane. Izbacite i razne voćne sokove jer su i oni puni šećera. Radije popijte limunadu, pojedite jabuku ili bananu.

 

 

 

Odmarajte se!

A vi kao niste znali ovo. Život je brz, a vremena sve manje. Ipak, odmor je još jedan od ključnih faktora dobrog zdravlja i jačanja imunološkog sistema. Morate naći vremena za odmor i predah. Pokušajte svaki dan odvojiti barem 15 minuta za popodnevni san. Stavite jastuk ispod nogu i opustite se.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedite bijeli luk!

Bijeli luk djeluje antibakterijski, antifungalno i antiviralno. Jedite bijeli luk svaki dan. Naravno, to ne mora biti ujutro prije posla ili škole. Jedan češanj će biti dovoljan. Bijeli luk mora biti svjež. Aktivni sastojci iz njega nestaju sat vremena nakon što ga isjeckate ili zgnječite. Tablete bijelog luka ne djeluju zato ne trošite pare na njih. Uzmite češanj, zgnječite ga i progutajte.

 

 

 

 

Izbjegavajte stres!

Dobro jutro Kolumbo. Pa svi to znamo. Stres je loš za zdravlje i teško ga je izbjeći. Stres je dio života i morate se naučiti nositi s njim. Kad osjetite da vas stres obuzima, dišite duboko, popijte kamilicu i ne zaboravite da se odmarate.

 

 

 

 

Vježbajte!

Dok vježbate poboljšavate cirkulaciju i protok krvi. Komponente imunološkog sistema brže prolaze krvotokom i brže nalaze viruse i ostale bakterije koje vas mogu prikovati za krevet. Bilo bi dobro kad bi trčali ili išli u teretanu, ali zbog svima nam poznate stiske s vremenom to u većini slučajeva nije moguće. Dok radite, što češće ustajte sa stolice i malo se protegnite. I one vježbe zagrijavanja koje ste radili na časovima fizičkog mogu biti od velike pomoći.

 

 

 

 

Perite ruke!

Da, to je ono na što vas je vazda opominjala mati (© Rambo Amadeus). Virusi sa ruku se najčešće prenesu do nosa ili usta. To jednostavno možete izbjeći pranjem ruku i tako pokušati eliminirati prijetnju prije ulaska u organizam. Nemojte koristiti antibakterijske sapune, jer vam mogu više odmoći nego pomoći. Najobičniji sapun je sasvim dovoljan.

 

 

 

 

Na kraju, zdrav način života je najbolji odgovor. Hranite se zdravo, vježbajte i dovoljno se odmarajte. To je najbolji recept.

Ako vas gripa ipak uhvati. Pijte mnogo tekućine, limunade, orandžade, nezaslađene čajeve. Jedite supu koju ste osolili morskom solju. Skidajte temperaturu paracetamolom. Izbjegavajte koristiti razne lijekove protiv gripe, jer vam mogu dati osjećaj da ste zdravi a zapravo niste. Ako poslije tri dana i dalje ne možete skinuti temperaturu obavezno se obratite doktoru.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »