Oblačenje u skladu sa oblikom tijela: Evo koja odjeća vam najbolje pristaje!

Oblačenje u skladu sa oblikom tijela: Evo koja odjeća vam najbolje pristaje!

 

 

 

 

Sigurno ste se bar jednom dovele u situaciju da ste dugo razmišljale šta obući, a da vam dati odabir pomogne da istaknete svoje najbolje adute, a da istovremeno prikrije i one male nedostatke (ne postoji žena koja ih nema). Upravo iz tog razloga odlučili smo da vam malo pomognemo te vam donosimo vodič za oblačenje prema obliku vašeg tijela.

Dakle, za lijep i skladan izgled, najbitnije je da odjeću prilagodite svojoj građi (obliku tijela i težini) te na taj način uravnotežite proporcije. Odjeća vam pomaže da istaknete ono što volite na sebi, a prikrijete dio tijela kojim niste zadovoljni.

Obrnuti trougao

 

 

Karakteristike: široka ramena, bujno poprsje, uski kukovi i mala zadnjica, mršave (i duge) noge.

Modna preporuka: Da bi suzili gornji dio tijela, nosite košulje ili bluze sa V izrezom, koje se preklapaju, vezuju u struku ili, generalno, bilo koji odjevni predmet koji ili materijalom ili uzorkom stvara iluziju ukošenog struka. Birajte i takve haljine. Trougao koji stvaraju V izrez i preklop, učiniće da vaše poprsje djeluje uže, manje. Izbjegavajte ravne, kvadratne izreze, rolke i uopšte garderobu sa visokim okovratnikom. Kratki široki topići do pojasa, kao ni tunike, neće vam dobro stajati, jer će u njima gornji dio vašeg tijela izgledati još upadljivije.

Ako ipak obučete neku dužu lepršavu tuniku, obavezno je vežite kaišićem u struku. Najbolje je da nosite bluze dužine nešto ispod srednje linije tijela, da biste izdužili trup. Birajte pune suknje zvonastog ili A kroja. Hlače koje nosite trebaju biti uske, ali ne slim. Birajte hlače koje su šire ili naborane u bokovima i sužavaju se prema nogavicama, da bi vizuelno dodali volumen vašim kukovima i učinili cijelu figuru proporcionalnijom.

Gore nosite tamnije boje i sitnije, mirnije uzorke, a u donjem dijelu nosite svijetle boje i krupne uzorke. Nosite tanke dugačke lančiće, izdužiće vas, a upadljive narukvice skrenuti pažnju sa poprsja.

Pješčani sat

Karakteristike: Ovaj oblik tijela smatra se najidealnijim – ravnomjerna figura, sa oblinama na svim tipično ženskim mjestima, sa jasno definisanim strukom.

Modna preporuka: Ako ste ovakve građe, možete nositi gotovo sve, ali ipak je nepoželjno da birate vrećaste modele i široku odjeću jer će prikriti oblik vašeg tijela. A kako ne biste izgledali kao da imate više kilograma nego što je to zapravo slučaj, izbjegavajte previše pripijenu odjeću i sjajne tkanine.

Najbolje vam pristaju dublje hlače sa ravnim ili blago zvonastim nogavicama, kao i uske suknje dubljeg struka. Birajte ženstvene haljine sa naglašenim strukom i dubljim izrezom. Gornje dijelove odjeće prilagodite onome što ste obukli dole. Ako ste u kratkoj suknji, topić neka bude zatvoreniji i obrnuto.
Možete sebi priuštiti odjeću jarkih boja i upadljivih uzoraka.

Slikovni rezultat za oblik tijela odjeca

Kruškasti oblik

Karateristike: Uska ramena, manje poprsje, definisan struk, široka bedra.

Modna preporuka: Akcenat treba da bude na gornjem dijelu tijela, naglasite lice, vrat, grudi i ruke. Nosite svjetlije majice, bluze ili košulje, kratke upadljive ogrlice ili ešarpe. Print na majici, naglašeni rukavi, volani, čamac ili srcoliki izrez, kao i topići bez bretela, takođe će skrenuti pažnju na gornji dio tijela i proširiti ga. Naglasite struk, kaišem ili krojem. Jakne i blejzeri treba da se završavaju bilo gdje, osim na najširem dijelu bokova.

Nosite zvonaste suknje A kroja, dužine tik ispod koljena, haljine s preklopom ili donjim dijelom koji se širi od struka. Takav model suknje skriva jaču zadnjicu, bokove i butine. Izbjegavajte mini suknje.

Vama pristaju tamniji donji dijelovi pa izbjegavajte svijetle boje i uzorke na zadnjici, detalje kao što su našiveni džepovi ili rajsferšlusi u predjelu bokova. Birajte modele hlača visokog struka, u stilu sedamdesetih godina prošlog vijeka, sa širokim ili zvonastim, dugačkim nogavicama. To će ublažiti širinu kukova. Nipošto nemojte nositi hlače i suknje niskog struka, jer će još više izdužiti gornji, a skratiti i proširiti donji dio tijela. Nemojte nositi kratke capri hlače, iz istog razloga. Dakle, koristite jake boje i uzorke u gornjim dijelovima i tamne, umjerene, u donjim.

Jabučasti oblik

Karakteristike: Ramena jednaka ili nešto šira u odnosu na kukove, grudi srednje ili bujne, ravan struk, obično i veliki stomak, tanke noge i uski kukovi.

Modna preporuka: Naglasite kukove, noge i ruke! Izbjegavajte sve što je preusko. Garderoba u jednoj boji učiniće da vaše tijelo izgleda tanje i istaknuće ono najbolje na njemu. Nosite bluze u tamnoj boji, dužine nešto ispod srednje linije tijela da biste izdužili trup. Neka budu sa atraktivnim izrezima, po mogućnosti da se preklapaju ili vezuju u struku. Birajte i takve haljine. Ukoliko vam je stomak najproblematičnija zona, nosite haljine potpuno ravnog kroja, koje nisu strukirane. Istaknite noge nešto kraćim suknjama i haljinama, iznad koljena.

Strukirani sako zakopčan samo jednim dugmetom na sredini, ili vesta koja se veže u struku trenutno će suziti vašu figuru. Najbolje je da nosite nisko sječene hlače ili modele bez pojasa, ravnih nogavica. Idealno vam pristaju hlače i suknje koje stvaraju iluziju oblina u donjem dijelu, naglašavanjem bokova, suzićete struk, i učiniti figuru vitkijom, pa zato birajte široke suknje A kroja, u stilu pedesetih godina prošlog vijeka, sa volanima ili peplumom. One će sakriti višak na stomaku i stvoriti iluziju definisanog struka.

Salonke u jarkoj boji sa visokom štiklom skrenuće pažnju sa gornjeg dijela tijela. Za vaš tip građe izbor nakita je bitan. Odlično vam pristaju upadljive minđuše i narukvice, jer skreću pažnju sa problematičnih dijelova, kao i tanki dugački lančići koji će vizuelno izdužiti trup.

Pravoguaonik

Karakteristike: Neupadljiv ravan struk, najčešće male grudi i slična širina kukova i ramena odlike su dječačke građe, još jednog nepopularnog naziva – olovka ii daska.

Modna preporuka: Kreirajte obline garderobom. Birajte odjeću koja strogo dijeli vaše tijelo na gornji i donji dio, koristeći kaiše ili kroj koji ističe struk. Modeli sa karnerima su dobitna kombinacija za vas, bez obzira na to da li se radi o bluzama ili haljinama. Nosite raskošne bluze i majice sa asimetričnim, zanimljivim izrezom, ženstvene sakoe, strukirane i sa naglašenim ramenima. Pravougaonu vertikalnu liniju možete da razbijete i kombinacijom glomazne majice geometrijskog uzorka i uskih pantalona. Uske pantalone ističu vitke noge, ali možete sebi priuštiti i široke “palazzo” hlače, da biste stvorili bujnije bokove. Haljine sječene u struku, sa širokom suknjom ili peplumom, daju iluziju oblina. Suknja A kroja će, takođe, istaknuti vaš struk i umanjiti utisak dječačke građe, pogotovo ako ona seže iznad koljena. Duge i široke suknje i haljine, kao i živopisni uzorci tkanina, stvoriće efekat većih oblina i ženstvenosti.

Cipele sa ortopedskom petom pristaju većini žena, a dodaće malo volumena vašim vitkim nogama. Izbjegavajte dječačku i vrećastu odjeću. Nosite zanimljive izazovne izreze, jer zatvorena odjeća, rolovke i obični okrugli izrezi učiniće da vaše grudi izgledaju još manje.

 

 

 

 

(minimagazin.info)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »