OBAVEZNO: VEČERAS OBUCITE ČARAPE I LEZITE DA SPAVATE

OBAVEZNO: VEČERAS OBUCITE ČARAPE I LEZITE DA SPAVATE

Nekima je spavanje u čarapama nešto najgore što mogu da zamisle, dok drugi ne mogu da zaspe ako pred spavanje ne obuju par udobnih čarapa. Međutim, sada postoji i naučna potvrda da je dobro ići na spavanje u čarapama.

Naime, studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije, a topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grijanjem stopala šire se krvni sudovi, što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje.

Drugim riječima, hladne noge mogu da vam otežaju usnivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućiće vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspe čak 15 minuta prije nego bez njih. I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

– Hladne noge izvlače energiju iz tijela i mogu da poremete protok vitalne qi (energije) i krvi (ishrane) u tijelu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u tijelu koja može da prouzrokuje i bolove – rekla je dr Elizabeth Trattner, doktorka kineske i integrativne medicine za Reader’s Digest.

U čemu još pomaže obuvanje čarapa pred spavanje?

 

 

Sprečava noćno znojenje

Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulaciji tjelesne temperature dok samo tijelo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tijela može biti od koristi u sprečavanju pojavljivanja noćnog preznojavanja, koje može da dovede do poremećaja sna.

 

 

Pomaže kod Rejnoove bolesti

Rejnoova bolest je rijetko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva pretjeranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulaciji temperature tijela, to može pomoći da se spriječi ovo stanje.

Ublažava problem suhe kože

Osobama koje se suočavaju sa problemom suhe kože, posebno u zimskim mjesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suha, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lijepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge prije spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbjegne buđenje sa bolnim i suhim stopalima.

 

 

Poboljšava seks

Prema popularnoj studiji iz 2005. godine, parovi koji nose čarape imaju više šanse da dožive or*azam tokom se*sa. Studija je utvrdila da se osobe sa hladnim stopalima brže “hlade” i da im je zato teško da dosegnu vrhunac.

 

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »