NOVA VIJEST(VIDEO): RUSKE JEDINICE SU UŠLE U HERSON BEZ ISPALJENOG METKA, SLEDEĆA NA REDU JE ODESSA – Ukrajinski potpukovnik: “ovo je kraj…”

NOVA VIJEST(VIDEO):  RUSKE JEDINICE SU UŠLE U HERSON BEZ ISPALJENOG METKA, SLEDEĆA NA REDU JE ODESSA – Ukrajinski potpukovnik: “ovo je kraj…”

BBC prenosi izvješća o napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu diljem zemlje, dok ruski konvoji ulaze sa svih strana.

Na Twitteru se pojavila snimka ulaska ruskih trupa u grad Herson (Kherson) na jugu Ukrajine, na Crnom moru, koji se nalazi na manje od 150 km zračne linije od ključne ukrajinske luke, Odesse. Ruske trupe vode kopneni napad s poluotoka Krima koji je okupirala Rusiju na južne regije Herson i Zaporožje.

Herson je glavni i administrativni centar Hersonske Oblasti, sa 335 000 stanovnika. Herson je važna luka na Crnom moru, na početku estuarija rijeke Dnjepar, a u gradu se nalazi značajno brodogradilište. Grad je inače rodno mjesto Lava Trockog, radikalnog ruskog revolucionara.

Također se pojavljuju snimke ukrajinskih ključnih zračnih luka u plamenu.

Stižu i izvješća o napadima Rusije u oblasti Odessa. Odessa je strateški izrazito važan grad.

Novinska agencija Reuters izvještava kako se crni dim diže nad sjedištem ukrajinske obrambene obavještajne službe u središnjem Kijevu, pozivajući se na svjedoke, prenosi BBC.

Ukrajinske vlasti su ranije izvijestile da su neki od njezinih vojnih zapovjednih centara jutros pogođeni u ruskim raketnim napadima, nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju.

The Guardian prenosi dramatičan tweet dopisnika iz Moskve Christophera Millera u kojem stoji:

– Ukrajinski potpukovnik kojeg sam dobro upoznao posljednjih mjeseci na bojišnici u Avdijvki upravo mi je poslao poruku. “Pod paljbom. Ovo je kraj…”

Ukrajinci koji bježe pred ruskom invazijom počeli su u četvrtak pomalo pristizati u Poljsku i na inače miran granični prijelaz Mediku do sada ih je stiglo nekoliko desetaka, neki s djecom i prtljagom.

Dužnosnici država članica Europske unije koje graniče s Ukrajinom, uključujući Rumunjsku i Slovačku, rekli su da za sada nema velikog izbjegličkog vala, ali lokalni mediji i očevici rekli su da raste broj ljudi koji stižu pješice.

Dvije krstareće rakete pogodile su vojne objekte u regiji Kijeva, izjavio je visoki ukrajinski dužnosnik, pozivajući se na informacije ukrajinskog Glavnog stožera, prenosi Politico.

Na istočnoj bojišnici Ukrajine, teške borbe se vode u blizini istočnog grada Harkova. “Situacija na pravcu prema Harkovu je teška, ali ukrajinske obrambene snage uzvraćaju agresoru”, priopćila je ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska tvrdi da je “preuzela potpunu kontrolu” nad lučkim gradom Mariupoljom u regiji Donjecka te oborila “najmanje šest zrakoplova, dva helikoptera i desetke neprijateljskih oklopnih vozila”. Ove tvrdnje još su bez neovisne provjere.

 2,084 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »